Obama már alelnökjelöltjét keresi

Vágólapra másolva!
Titokban megkezdte alelnökjelöltje keresését Barack Obama szenátor, akitől  vetélytársa, Hillary Clinton egyre több elemző szerint már nem tudja elvenni a demokrata párti elnökjelöltséget.
Vágólapra másolva!

Az illinois-i és a New York-i szenátor küzdelme még nem zárult le, a jelöltaspiránsok személyéről rendezett szavazások, az előválasztások csak június 3-án érnek véget, a jelöltállító pártkonvenciót pedig augusztus végén tartják.

Obama kampánya a Kentuckyban és Oregonban rendezett keddi előválasztások után fontos mérföldkőhöz érkezett: a politikus megszerezte a nép által választott, úgynevezett elkötelezett delegátusok többségét. Ez volt az egyik fő üzenete aznap este mondott "kvázi győzelmi" beszédének Iowában.

Az afro-amerikai szenátor azonban egyelőre nem akar győzelmet hirdetni, mert ezzel esetleg még több Clinton-támogató fordulna el tőle. Az alelnökjelölt személyéről kezdődött egyeztetések is a legnagyobb titokban történnek, nehogy kampánya azt sugallja, ő a győztes, miközben a verseny formálisan még tart.

Obama nevében állítólag ugyanaz a személy - Jim Johnson - méri fel a szóba jöhető alelnökjelöltek körét, aki ugyanezt a feladatot már elvégezte John Kerry és Walter Mondale demokrata jelöltek számára 2004-ben, illetve 1984-ben.