A hadsereget is mozgósítják a dél-afrikai zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Tizennégy év után először mozgósították a dél-afrikai hadsereget, miután a tizenegy napja tartó, külföldi bevándórlók ellen irányuló zavargásokat a helyi hatóságok képtelenek megfékezni. A pályaudvarok megteltek, sok bevándorló inkább hazatér. A zavargások a turizmust és a gazdaságot is veszélyeztetik - írja a The Independent.
Vágólapra másolva!

A több mint egy hete tartó zavargások miatt Dél-Afrikában először kellett mozgósítani a hadsereget az apartheid kormány 1994-es bukása óta - írja csütörtökön a The Independent. A katonai mozgósítás oka az volt, hogy az idegengyűlölettel párosuló - az ország több városára és tartományára kiterjedt - zavargásokat a hatóságok képtelenek megfékezni. Az államfő, Thabo Mbeki elnöki rendeletben mozgósította a hadsereget, és utasítást adott, hogy mindenben segítse a rendőrség munkáját.

A BBC szerint a hadsereg első, csütörtöki razziája során 28 embert tartóztattak le, akiknél dorogot, fegyvereket és ahhoz való muníciót is találtak.

A The Independent úgy tudja, a mozgósítást azután rendelték el, hogy kedden éjjel közel 150 felfegyverzett férfi egy nigériai származású bevándorló kocsmáját támadta meg Umbilo külvárosában. Az összecsapásnak akkor hat sérültje volt, egy férfit fejszével fejbe vágtak. A rendbontók - mintegy százan - szerdán is visszatértek a környékre, és felszólították a külvárosban lakó külföldi bevándorlókat, hogy térjenek haza. A rendőrség szerint a dél-afrikai férfiak egy közeli munkásszállón laktak, és kövekkel, valamint üvegekkel támadtak rá a környék bevándorlóira.

Egymásra mutogatnak

A tizenegy napja kezdődött zavargások elsősorban az afrikai országokból - Zimbabwe, Malawi, Mozambik - érkezett bevándorlók ellen irányul. A The Independent szerint a hatóságok és a kormány tehetetlenségét mutatja, hogy a pártok képviselői egymásra mutogatnak. A Durban városában történt szerdai zavargások után a tartomány kormánypárti védelmi minisztere, Bheki Cele azzal vádolta a helyi, főleg zuluk alkotta ellenzéki tömörülést (IFP), hogy ők gerjesztették az idegengyűlöletet, és magát a zavargásokat is. A párt elnöke, Mntomuhle Khawula azonban tagadta a vádakat, és élesen bírálta a tartományi minisztert. Az IFP politikus szerint ugyanis a kormányon lévő afrikai nemzeti kongresszus nem csinál mást, mint politikai céljaira használja fel ezt az igen súlyos társadalmi konfliktust.

Az elnök egyik vezető tanácsadója szerint azonban a támadások mögött dél-afrikai szélsőjobboldali csoportok állhatnak.

Fokvárosban felkészültek az esetleges zavargások kitörése ellen - írja a The Independent. Önvédelmi tanácsok alakultak a város számos körzetében. A szerveződések - amelyekben elsősorban városi hivatalnokok vesznek részt - feladata a hatékony fellépés megszervezése.

Zsúfolt pályaudvarok

A brit lap szerint a johannesburgi pályaudvarokon és autóbusz állomásokon soha nem látott tömeg próbál meg menekülni a városból. A város központi vasúti pályaudvarának egyik jegyárusa elmondta: nagyobb a zsúfoltság, mint karácsonykor és újévkor együttvéve. Zhaheer Kassim szerint azonban a bevándorlókat üldözők még a pályaudvar területére is betörtek, és kalapácsokkal, ásókkal felszerelkezve külföldiek után kutattak. Az ott dolgozó személyzet többsége, félelmében hamarabb befejezte a munkát, és inkább hazament. A zavargókat a pályaudvar biztonsági szolgálatának munkatársai zavarták el.

Forrás: EPA
A pályaudvarokat sem kímélik

A dél-afrikai turisztikai tanács szerint a zavargások súlyosan károsítják az ország megítélését. A szervezet szóvivője elmondta: két év múlva Dél-Afrikában rendezik a labdarúgó világbajnokságot, és a nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) már többször aggályát fejezte ki az ország rossz közbiztonsága miatt. Delia Fisher szerint az ilyen események csak rontják a helyzetet, és a gazdaság mellett a turistákat is elriasztják az országból. Hozzátette: remélik, hogy a labdarúgó vébé idejére a központi kormányzat képes lesz úrrá lenni az erőszakon.

A tizenegy napja tartó atrocitások során eddig 42 ember halt meg, és közel 300 rendbontót vett őrizetbe a rendőrség. A legfrissebb adatok szerint 15 ezeren hagyták el Johannesburg városát. Dél-Afrikában közel 5 millió bevándorló él, akik közül 3,5 millió a szomszédos Zimbabwéből érkezett.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a zavargások állítólag amiatt törtek ki, mert a helyi lakosság a bevándorlókat tartja első számú felelősnek az országban uralkodó nagyarányú munkanélküliségért, a lakáshiányért és az egyre jobban elharapódzó bűnözésért.