Lassan, de változik Kína a dalai láma szerint

Vágólapra másolva!
A földrengéssel kapcsolatos hivatalos reakció is azt mutatja, hogy lassan változóban van Kína - mondta a dalai láma a BBC-nek. A tibeti vallási vezető szerint ez Tibet ügyének is jót tesz majd. A dalai láma nem függetlenségben, hanem széles körú autonómiában gondolkodik.
Vágólapra másolva!

Változóban van Kína, ami "sokkal átláthatóbb" magatartáshoz vezethet Tibetben - nyilatkozta a BBC-nek a dalai láma. Tibeti szellemi vezetője szerint a változás a világgal kialakuló szélesebb és intenzívebb körű kapcsolat révén valósul meg, és ez már a szecsuáni pusztító földrengéssel kapcsolatos hivatalos hozzáálláson is látszik. "Azt hiszem ez is az egyik jele, hogy a Kínai Népköztársaság változóban van - legalábbis évtizedről évtizedre" - mondta.

A dalai láma 10 napos londoni látogatása alatt adott interjút a BBC Radio 4 adásának. Ennek során többször is szóba került Tibet függetlensége, amire rendszeresen azt mondta, nem akarja, hogy Tibet különváljon Kínától. Szerinte mind Tibetnek, mind Kínának érdeke az együttmaradás. "A tibeti buddhista kultúra nagyban hozzájárulhat a Kínai Népköztársaság kulturális örökségének gazdagításához."

"Előbb vagy utóbb tárgyalóasztalhoz kell ülnünk a kínai kormánnyal, úgyhogy a függetlenség és a különválás szóba se jöhet" - mondta. Szerinte az autonómia lehet az arany középút. "A védelmi és a külügyi ügyeket a központi kormánynak kellene intéznie, de a többi ügyet - oktatás, környezetvédelem, vallás - a tibetieknek maguknak kellene a kezükbe venniük.

A Kínával szembeni keményebb fellépést szorgalmazó híveivel kapcsolatban azt mondta, üdvözli az eltérő véleményt és a kritikát. Elismerte ugyanakkor, hogy létezik belső ellenzéke, akik nagyon kritikusak az általa képviselt hozzáállással, de egyelőre tudja kezelni őket. "Csakhogy ha hosszabb ideig nem történik előrelépés Tibet ügyében, és a könyörtelen elnyomás folytatódik, ami további frusztrációt okoz, akkor egyre többen leszenk akik így vélekednek majd.

A kínai kormány azzal vádolja a dalai lámát, hogy ő szervezte a márciusban Tibetben kitört halálos áldozatokal járó zavargásokat. A vallási vezető ezt tagadja.