Lottóval segítenék a kínai földrengés áldozatait

Vágólapra másolva!
Több mint ötvenöt ezer halálos áldozata van a legfrissebb veszteségmérleg szerint a múlt heti kínai földrengésnek Szecsuán tartományban, az otthontalanná vált emberek száma pedig meghaladja az ötmilliót. Az ígéretek szerint hamarosan ideiglenes lakóhelyet kapnak a rászorulók, a földdel egyenlővé tett települések újjáépítése viszont három évbe is telhet. A kormány lottójátékot indít az áldozatok megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Ötvenöt ezer fölé emelkedett a múlt heti kínai földrengés Szecsuán tartománybeli halálos áldozatainak száma - jelentette be pénteken a terület kormányzóhelyettese. A legfrissebb veszteséglista szerint már 55 239 halottja volt a földmozgásnak, 24 949 ember pedig eltűnt. A természeti csapás következtében 208 ezren sérültek meg, és több mint 5,4 millióan váltak hajléktalanná. A tartomány vezetése azt ígéri, hogy hónapon belül biztonságos, olcsó és megfelelő ideiglenes lakhelyet biztosítanak a földrengés-károsultak 98 százalékának, viszont legalább három évbe telik, amíg újraépítik a katasztrófában rommá vált városokat és falvakat.

A kínai kormány országos lottójátékot indít a földrengés áldozatainak megsegítésére és az újjáépítésre - írta pénteki számában az angol nyelvű Beijing Times című napilap. Li Hszüe-csü, a polgári ügyek minisztere a lapnak azt mondta, hogy rövid időn belül 5000 jüan - nagyjából 457 euró - segélyt kap minden olyan család, amely legalább egy tagját elvesztette a földrengésben.

Közben az olimpiai láng, amelynek stafétáját a hét első három napjára hirdetett nemzeti gyász idején felfüggesztették, pénteken Sanghajba érkezett. Kína gazdasági és pénzügyi fővárosában a váltófutás előtt egy perces csenddel emlékeztek meg a földrengés áldozatairól. A 416 kiválasztott futó közül négyen személyesen vettek részt a szecsuáni mentési munkákban, a láng útvonalán pedig dobozokat helyeztek el az adományoknak.