Hetvenezer ház dőlt össze Szecsuánban

Vágólapra másolva!
A kína állami televízió szerint 70 ezer ház dőlt romba egy vasárnapi utórengésben, amely ismét Szecsuán tartományt sújtotta. Az újabb földmozgás során legalább két ember halt meg, több százan megsérültek - írja a BBC. A tizenhárom napja történt katasztrófa után még mindig 26 ezer embert tartanak nyilván eltűntként.
Vágólapra másolva!

A kínai állami televízió szerint újabb 70 ezer ház dőlt romba Szecsuán tartományban vasárnap egy 5,8-as erősségű utórengést követően - írja a BBC. A földmozgás során legalább két ember életét vesztette és több százan megsérültek.

A brit lap szerint a további mentési munkálatokat nehezíti, hogy heves esőzések várhatóak a földrengés sújtotta térségben. A folyók és tavak magas vízállása miatt félő, hogy a közel 5 millió hajléktalanná vált ember nem kap megfelelő ellátást, és emiatt az újjáépítés, valamint az ideiglenes menekültszállások kiépítése is elhúzódhat.

A kínai meteorológusok szerint az első jelentős csapadékra vasárnap este, vagy hétfőn hajnalban lehet számítani. A fő problémát az okozza, hogy az esőzések miatt sárcsuszamlások, vízátfolyások alakulhatnak ki, amelyek miatt több helyszín is megközelíthetetlenné válhat.

Az esőzések és a feldúzzadt folyók miatt a tartomány védőgátjai is veszélybe kerülhetnek - állítja a BBC, amely szerint eddig még egyetlen töltés sem szakadt át. A kínai vízügyi miniszter szerint noha folyamatosan erősítik a folyók töltéseit, mégis közel 69 gát van veszélyben. A kínai Csinhua hírügynökség adatai szerint a földrengések nyomán több folyó nyomvonalán történtek változások, és ezek során 34 új tó alakult ki.

Még vannak túlélők

A kínai hatóságok eközben újabb túlélőt mentettek ki a romok alól a kínai Szecsuán tartomány Miencsu városában tizenegy nappal a május 12-i földrengés után - jelentette vasárnap a kínai állami televízió. Pénteken emelték ki lakóházának törmelékei alól a nyolcvan esztendős férfit.

A hivatalos adatok szerint eddig 62,644 személy vesztette életét a földrengés során. Ven Csia-pao kormányfő azt mondta a hétvégén, hogy ez az adat csak a megerősített haláleseteket foglalja magába, további több mint 26 ezer embert eltűntként tartanak nyilván, és egyre kevesebb a remény arra, hogy ezek az emberek élve előkerülnek.

Félő, hogy az áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 80 ezret - mondta a kínai miniszterelnök szombaton az elemi csapás által leginkább sújtott Jinghsziu városban tett látogatásán.