Börtönbe csuknák a megkeresztelkedett algériai fiatalokat

Vágólapra másolva!
Újabb áldozatai lehetnek az algériai vallási hatóságok több hónapja folytatott harcának az ország keresztényei ellen. Ezúttal hat református hitre áttért fiatalt akarnak börtönbe zárni.
Vágólapra másolva!

Két év letöltendő börtönbüntetés és 500 ezer dinár (mintegy 5000 euró) pénzbüntetés kiszabását kérték kedden a délnyugat-algériai Tiaret büntetőbíróságán hat keresztény vallásra áttért algériaira.

Az ügyben június 3-án hoznak ítéletet. A hat megkeresztelkedett fiatal ellen nem muzulmán vallás illegális gyakorlása a vád. Egy házból kijövet vették őrizetbe őket, ahol a vád szerint engedély nélküli istentiszteletet tartottak.

Egy hetedik áttért, Habiba Kuider ügyében - akire háromévi börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyész ugyanazon a bíróságon, de egy másik perben - újabb iratok benyújtását igényelték. A 37 éves nevelőnőt egy autóbuszban vették őrizetbe, ahol több bibliát találtak nála.

Mind a hét áttért vádlott református. Az algériai református egyháznak 50 ezer híve van, mintegy tízezren gyakorolják is vallásukat Musztafa Krim lelkipásztor, az algériai protestáns egyház elnöke szerint.

Az algériai vallási hatóságok több hónapja folytatnak harcot "a keresztény térítés" ellen. Buddah Glamallah vallásügyi miniszter azzal vádolta meg a protestánsokat, keresztény kisebbséget akarnak létrehozni, azzal a céllal, hogy elősegítsék "a külföldi beavatkozást az algériai belügyekbe".

A vallási ügyek minisztériuma az elmúlt öt évben 25, engedély nélkül működő protestáns imahely bezárását rendelte el.

Az államvallás, az iszlám reneszánszát éli a fiatalok közében Algériában. Az észak-afrikai országban hivatalos adatok szerint 15 ezer mecset működik, további 3400-at építenek. A 36 millió algériai túlnyomó többsége muzulmán, és a szunnita malekita iskolát követi.

Habiba Kuider ügye nagy vitát váltott ki az algériai sajtóban a lelkiismereti szabadság kapcsán, amelyet az alkotmány ugyan elismer, de a hatóságok nem tartják tiszteletben.