Gyerekeket erőszakolnak meg békefenntartók egy jelentés szerint

Vágólapra másolva!
A brit Save the Children szervezet jelentése szerint gyerekeket bántalmaznak szexuálisan ENSZ-békefenntartók. A BBC által ismertetett jelentés készítői nemzetközi ellenőrzést és felelősségrevonást követelnek.
Vágólapra másolva!

Hatéves gyerekeket is bántalmaztak szexuálisan békefenntartók és segélymunkások a Save the Children brit szervezet szerint - írja a BBC. Az Elefáncsontparton, Szudánban és Haitin folytatott, többszáz gyerek megkérdezésével készült vizsgálat után adta ki jelentését a Save the Children, amely szerint nemzetközi ellenőrző szervet kellene felállítani. Az ENSZ azt ígérte, tanulmányozni fogja a jelentést.

A Save the Children szerint a gyermekbántalmazás többnyire nem derül ki és büntetlenül marad, mert a gyerekek félnek beszélni róla. A BBC-nek egy 13 éves kislány elmondta, hogyan követett el rajta csoportos erőszakot tíz ENSZ-békefenntartó elefántcsontparti otthonában, s hogyan hagyták magára végül vérezve, reszketve a padlón. A katonákat nem vonták felelősségre.

Heather Kerr, a Save the Children elefántcsontparti igazgatója szerint eddig alig történt valami az áldozatok megsegítésére. "Arra használják a hatalmukat, hogy szexuálisan kihasználjanak gyerekeket, akik nem tudnak beszélni erről" - mondta Kerr a BBC-nek.

A Save the Children szerint hiába hirdetett zéró toleranciát a nemzetközi közösség a gyerekek bántalmazása ellen, ezt nem követték tettek. Nick Birnback ENSZ-szóvivő szerint lehetetlen biztosítani, hogy egyáltalán ne történjen ilyen eset egy olyan szervezetnél, amelynél 200 ezren szolgálnak szerte a világon. Csak annyit tehetünk, hogy a zéró tolerancia üzenetét hirdetjük, és nem marad büntetlenül, ha bebizonyosodik, hogy ilyen történt - mondta Birnback.