Fuád Szinjóra alakíthat kormányt Libanonban

Vágólapra másolva!
Az eddigi kormányfőt, Fuád Szinjórát kérte föl szerdán kormányalakításra Libanonban a hét végén megválasztott új államfő, Michel Szulejman tábornok. Szinjóra az Egyesült Államok támogatását élvező többség vezére a libanoni parlamentben. 2005 júliusa óta töltötte be a miniszterelnöki posztot.
Vágólapra másolva!

Az államfő döntésének előzménye, hogy a kis közel-keleti ország 127 tagú törvényhozásának többsége, 68 képviselő a szunnita Szinjórát javasolta a posztra. A libanoni hatalommegosztási rendszer alapján a miniszterelnöki tisztséget mindig szunnita muzulmán tölti be.

Az új kabinetnek a 2009-ben esedékes parlamenti választásokig kell elkormányoznia az országot.

A libanoni politikai erők - a nyugatbarát kormány, valamint a Szíria és Irán támogatta ellenzék - szembenállása az elmúlt 18 hónapban tétlenségre kárhoztatta a kabinetet; a patthelyzet keltette belpolitikai válság május elején fegyveres összecsapásokba torkollott, amelyek 81 halálos áldozatot követeltek.

A válságnak a múlt héten egy katari közvetítéssel tető alá hozott megállapodás vetett véget. Az egyezség része az is, hogy 30 fős nemzeti egységkormány alakul a cédrusok földjén.

Az Irán-barát Hezbollah síita mozgalom vezette ellenzék 11 tárcát kap az új Szinjóra-kormányban; szavazataránya így meghaladja a kormánydöntések megvétózásához szükséges egyharmadot.