Olmert lemondását követeli minisztere

Vágólapra másolva!
Kilépéssel fenyeget az izraeli kormánykoalícióból Ehud Barak védelmi miniszter pártja, ha nem mond le hivataláról a korrupcióval gyanúsított Ehud Olmert miniszterelnök. A kormányfőt félmillió dollárnyi kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, de ő maga tagadja ezt. Azt mondta, amíg nem emelnek ellene vádat, nem mond le.
Vágólapra másolva!

Lemondásra vagy hivatalának felfüggesztésére szólította fel a korrupciós ügybe keveredett Ehud Olmert izraeli kormányfőt Ehud Barak védelmi miniszter, a Munkapárt elnöke. Barak szerdai jeruzsálemi sajtókonferenciáján azt mondta, a miniszterelnöknek "fel kell hagynia a kormány napi feladatainak irányításával". A védelmi miniszter azzal fenyegetőzik, hogy ha Olmert marad, akkor pártja kilép a kormányzó koalícióból.

Kedden az Olmert ellen folyó nyomozás során tanúvallomást tett az izraeli igazságszolgáltatás előtt egy amerikai üzletember, aki 150 ezer dollárt adott borítékokban, tisztázatlan körülmények között a kormányfőnek. Az üzletember, Morris Talansky azt vallotta, nem tudja, hogyan költötték el a pénzt, de szerinte ennek köze van Olmert luxuscikkek iránti lelkesedéséhez.

Olmert, akik egyben a Kadima párt elnöke is, tagadja a vádakat, hogy összesen félmillió dollárnyi kenőpénzt és illegális kampánytámogatást fogadott volna el. Szerinte jogszerűen fizetett pénzekről van szó. Korábban azt mondta, addig nem mond le, amíg vádat nem emelnek ellene.