Kicsúszik az utolsó szalmaszál Clinton kezéből

Vágólapra másolva!
Várhatóan csak felemás győzelmet arat majd Hillary Clinton a floridai és michigani előválasztási eredmények elismertetéséért folytatott harcában. A demokrata párt bizottsága szombaton dönt az ügyben, de a testület jogászai már jelezték, csak részben szabad engedni az egykori first lady követelésének. Így viszont Clinton számára újabb esély úszik el arra, hogy fordítson a Barack Obamával vívott párbaj állásán.
Vágólapra másolva!

Csak szombaton ülésezik a demokrata párt jogi bizottsága, ahol döntést hoznak arról, mi lesz a floridai és michigani előválasztási eredmények sorsa, de a testület jogászainak javaslata már kiszivárgott. A jogi szakértők a két állam delegáltjai legfeljebb felének engedélyeznék, hogy szavazzanak a nyár végén esedékes demokrata konvención, amely megválasztja a párt elnökjelöltjét.

A bizottság szombati döntése fontos a Barack Obama és Hillary Clinton között régóta húzódó párbaj szempontjából. A demokrata párt vezetése korábban úgy döntött, hogy megbünteti Floridát és Michigant, amiért szerinte ez a két állam túl korai időpontban tartotta előválasztását. A büntetés az volt, hogy az augusztusi demokrata konvención egyiküknek a delegáltjai sem vehetnek részt.

Mindkét államban Hillary Clinton nyert, de egyik jelölt sem folytatott valódi kampányt, sőt, Michiganben Barack Obama nem is szerepelt a szavazólapon. Győzelmi esélyeinek halványulásával az egykori first lady egyre keményebben küzdött azért, hogy utólag változtassák meg a szabályokat, és a floridai és michigani küldöttek is teljes joggal részt vehessenek a konvención.

Ha szombaton a bizottság megfogadja a jogászok véleményét, és csak a delegáltak legfeljebb felének engedélyezi a konvención való szavazást, akkor az azt jelenti, hogy Clinton felemás győzelmet tudhat magáénak, ugyanis nem lesz képes behozni lemaradását. Persze nem feltétlenül kell belenyugodnia a bizottság döntésébe, a kérdést előhozhatja még a demokrata konvención.

Jelen állás szerint Obama lesz az elnökjelölt: több küldöttet állított maga mögé, és több voksot kapott az előválasztások során, mint az egykori first lady. Utóbbi azzal érvel, hogy ha a floridai és michigani eredményeket is beszámítják, akkor már ő vezet a szavazatok számát tekintve, de ez sem egyértelmű. Michiganben ugyanis volt 238 ezer olyan voksoló, aki inkább egyik jelöltre sem szavazott. Mivel Obama nem volt rajta a szavazólapon, feltételezhető, hogy sokan közülük rá voksoltak volna.

Úgy tűnik, az illinois-i szenátor stábja nem aggódik a szombati döntés miatt. Hajlandók belemenni egy olyan kompromisszumba, amelynek keretében a floridai és michigani eredményeket részben beszámítsák a küldöttek elosztásánál. "Nem gondoljuk, hogy tisztességes lenne minden delegáltnak helyet adni, de egy részük kaphat" - mondta David Plouffe, Obama kampányigazgatója.

Három előválasztási forduló van már csak hátra: vasárnap Puerto Ricóban, kedden Dél-Dakotában és Montanában lesz szavazás. Több amerikai lap szerint Barack Obama már úgy kampányol, mint aki már biztos abban, ő lesz a demokraták jelöltje, és Hillary Clintonnak már valóban nincs valódi esélye, hogy fordítson az álláson a hátralévő szavazásokon. Az egykori first lady azonban nem adja fel, és tovább győzködi az úgynevezett szuperdelegáltakat (a demokrata párt befolyásos vezetői, akiknek döntő szerepük lehet a nyár végi konvención), hogy egyedül ő tudja legyőzni a republikánusok várható jelöltjét, John McCaint a november elején esedékes elnökválasztáson.