Kilakoltatás fenyegeti a Nyezaviszimaja Gazetát

Vágólapra másolva!
A Nyezaviszimaja Gazeta című, címe szerint is független orosz lap felszólítást kapott, hogy egy hónapon belül költözzön ki a helyiségekből, amelyekben a szerkesztőség a lap megalakulása óta dolgozik, s bár a lap állítja, hogy a kilakoltatás mögött politikai okok állnak, a bérbeadók ezt cáfolják. A hivatalos indoklás szerint a kívülről renováltnak tűnő épület balesetveszélyessé vált, és felújításra szorul.
Vágólapra másolva!

Az 1990-ben alakult újság pénteken hosszú írásban ismertette, hogy egyrészt az épület többi bérlői nem kaptak hasonló felszólítást, másrészt érthetetlen, miért egy hónap alatt kell kiköltöznie, noha a bérleti szerződésben három hónapos felmondási idő áll. Mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy nem ritkán bírálta Jurij Luzskov moszkvai polgármestert, s az épület, amelyben az irodák vannak, Moszkva város tulajdona.

Konsztantyin Remcsukov, a lap tulajdonosa politikai nyomásgyakorlásról beszélt, ezzel szemben Szergej Coj, Luzskov sajtótitkára ezt cáfolta, mondván, hogy a polgármestert felháborította az, ami a lappal történik, és bekérte az összes vonatkozó iratot. A városi önkormányzat illetékes osztályán azt állítják, hogy az épületet felújítják, s hogy minden bérlőnek elküldték a felmondást, és hogy a város köteles a lapnak hasonló minőségű helyiségeket biztosítani.

A Kommerszant című lap pénteken arra is rámutatott, hogy a kiváló helyen bérelt 1475 négyzetméter díja rendkívül csekély, csupán töredéke a jelenlegi moszkvai irodabérleti díjaknak: évi 1000 rubel/négyzetméter, noha az aktuális ár közel 60 ezer rubel lenne.