Nullák özönével kínlódnak Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
800 millióba kerül egy pohár sör, 1,3 milliárdba egy hosszabbító, és már 50 milliárdos zimbabwei dollár értékű bankóval is lehet fizetni az afrikai országban - ha van aki elfogadja. A gazdasági csődben fuldokló Zimbabwében 1,7 millió százalékosra becsülik az inflációt. A sok nullával már a bankok szoftverei sem bírnak.
Vágólapra másolva!

Hiába képes Robert Mugabe zimbabwei elnök erőszakkal ellehetetleníteni a politikai ellenfeleket, és megfélemlíteni az embereket, ezek a módszerek nem működnek a soha nem látott mértékű inflációval szemben - írja a The Times. Május első felében 1 700 000 százalékos volt a pénzromlás au évek óta gazdasági válságban vergődő afrikai országban. A két hete bemutatott új egymilliárd zimbabwei dolláros bankjegy a héten egy amerikai dollárt ért. Jelenleg ez a legmagasabb címletű hivatalos bankó, ám kiadtak "különleges agro-csekkeket", amelyekből már van ötvenmilliárdos címletű is. Egy ilyen ezen a héten kevesebb, mint nyolcezer forintot ért.

Egy pohár sör a hararei krikett-pályán 800 millió, egy 13 amperes csatlakozó 1,3 milliárd, két lap fénymásolása 269 millió zimbabwei dollárjába került a brit lap tudósítójának. Az év elején bemutatott 10 millió dolláros bankjegyér ma már jó ha egy banánt kap az ember. A zimbabwei fogyasztói tanács 350 milliárd zimbabwei dollárra (kicsit több mint 54 ezer forint) becsüli egy hattagú család havi megélhetéséhez szükséges összeget.

Az özönlő nullákkal azonban nem csak a hétköznapi emberek birkóznak meg nehezen. Egy bank például csak több rész-számlán tudja befogadni a nagyobb összegeket, mert számítógépes rendszerük nem bír a sok nullával. Szerdán a kormány - amely tiltja a hivatalos inflációs adatok közzétételét - bejelentette, hogy megemelik a legszegényebbek egészségügyi ellátását lehetővé tevő alapot - 20 trillióról 1,5 billiárd (1 500 000 000 000 000) zimbabwei dollárra (körülbelül 233 millió forint).

A The Times szerint, ahogy közeledik június 27-e, az elnökválasztás második fordulója, egyre nagyobb szüksége lesz a becsődölt rezsimnek papírpénzre. Állni kell az újabb választás költségeit, élelmezni és fizetni a több ezer milicistát, akik megfélemlítik a választókat. Az egyik helyi közgazdász szerint óriási ütemben nyomják a pénzt, de így sem lesz elég a bankó. A boltosok már 30 százalékos jutalékot kérnek attól, aki az 50 milliárdos agro-csekkel fizet, sokan nem is tekintik pénznek a hatalmas címletű bankjegyet.

A brit lap szerint ez rossz hír Mugabe elnöknek, mivel várhatóan hamarosan már a rezsim legfontosabb támaszai, a hadsereg és a milíciák sem fogják elfogadni az egyre használhatatlanabb bankókat.