Clinton besöpörte Puerto Ricót, sokra nem megy vele

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton szenátor megnyerte a Puerto Rico-i előválasztást. A volt first lady ezzel sem tudta érdemben csökkenteni lemaradását párton belüli ellenlábasával szemben, így továbbra is úgy tűnik, a novemberi elnökválasztáson Barack Obamát indítják a demokraták.
Vágólapra másolva!

Nagyarányú győzelmet aratott a Puerto Rico-i előválasztáson Hillary Clinton. A CNN szerint Clinton a szavazatok 68 százalékát szerezte meg, ezzel az 55 küldött közül 38-at tudhat maga mögött. Barack Obama a voksok 32 százalékával 17 küldött támogatását szerezte meg.

A karib-tengeri sziget az Egyesült Államok úgynevezett társult állama, ami különleges közjogi státuszt jelent. Polgárai az elnökválasztáson nem szavazhatnak, ugyanakkor az előválasztási folyamatban részt vehetnek. Az előválasztás a szigetről delegálandó 55 küldött majdani szavazatáról döntött, s az eredménynek megfelelően többségük Clintont támogatja majd az augusztus végén esedékes Demokrata Nemzeti Gyűlésen.

A Clinton-tábor nevében Terry McAuliffe kampányelnök "újabb nagy győzelemnek" nevezte az eredményt. Az első elemzések ugyanakkor mind rámutatnak, hogy Clinton valóban közelebb kerülhetett az elkötelezett delegáltak számát illetően Obamához, Obama azonban az úgynevezett "bűvös számhoz" kerül egyre közelebb. A vasárnapi előválasztás után Obamának már csak 48 delegátus hiányzott a 2118-hoz, ami az elnökjelölt állító demokrata gyűlésen a többséget jelenti.

A Demokrata Párt a gyűlésen résztvevő küldöttek nagyobb részéről előválasztásokon dönt (ezek közül az utolsókat június 3-án rendezik Montanában és Dél-Dakotában), míg mintegy 800 úgynevezett szuperdelegált saját belátása szerint választhat a jelöltek közül. A Clinton-kampány az elmúlt napokban számos alkalommal hangsúlyozta a médiában, hogy szerintük darabra az ő jelöltjük kapott több voksot az előválasztások résztvevőitől, ezért a szuperdelegáltaknak is Clintont kéne támogatniuk. A CNN számításai szerint ez valójában csak akkor következett volna be, ha a Puerto Rico-i előválasztáson mintegy kétmillió ember vesz részt és legalább 65 százalékuk Clinton mellett foglal állást. A hírtelevízió szerint ez irreális várakozás volt; a valós részvétel 3-400 ezer lehetett.

Obama nevében Bill Burton arra hívta fel a figyelmet: az USA történetében az előválasztások során soha egyetlen jelölt sem kapott még annyi szavazatot, mint akár Obama, akár Clinton az idén. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Obama szerintük a leadott szavazatok abszolút számában is vezet (az eltérő értelmezés abból adódik, hogy Clintonék a pártelőírások megsértésével megtartott michigani előválasztást is beszámítják, bár ott Obama nem szerepelt a szavazólapon). A kampány egy másik szóvivője, Robert Gibbs, a CNN-nek kijelentette, hogy arra számítanak: már ezen a héten véglegessé válik Obama elnökjelöltsége.