Tüntetni akaró melegeket állított elő az orosz rendőrség

Vágólapra másolva!
Kommandósok és rendőrök állították elő Moszkvában azokat a melegeket, akik tüntetni szerettek volna. Az orosz fővárosban évek óta nem engedik, hogy a homoszexuálisok - úgy, ahogy számos más nagyvárosban - fesztivált rendezzenek.
Vágólapra másolva!

Moszkvában tüntetni szándékozó melegeket állítottak elő a rendőrök és a különleges megbízatásokat végrehajtó egység, az OMON kommandósai vasárnap. A megmozdulást ezúttal sem engedélyezték a városi hatóságok. Hivatalos forrás szerint az előállítottakkal elbeszélgetnek, s hamarosan elengedik őket, egyéb következménye nem lesz a történteknek, de jegyzőkönyveket vettek fel, amelyekben a "vádpont" az, hogy átmentek az úttesten ott, ahol ez tilos.

Ugyanakkor több meleg aktivistát a rendőrök egy lakásban őriztek, miután a Tverszkaján, a város főutcáján, a polgármesteri hivatal mellett transzparenst függesztettek ki, amelyen a melegek jogainak tiszteletben tartását követelték.

Az egyenruhások a meghirdetett időpont előtt már őrizték a helyszínhez legközelebb eső két metróállomás kijáratait, a hivatal előtti teret körülzárták, és feltartóztatták mind a tüntetni szándékozókat, mind a tüntetést ellentüntetéssel megzavarni akarókat.

A moszkvai melegeknek évek óta nem engedélyezik a városi hatóságok a melegparádé megrendezését, s emiatt fordultak már Putyin volt elnökhöz, de az európai emberi jogi bírósághoz is. A minap szót emelt érdekükben az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is, ám Jurij Luzskov moszkvai polgármester hajlíthatatlan, szerinte az orosz társadalom nem viseli el az ilyesmit.

A tervezett parádé idei betiltását követően a melegek közölték, hogy tiltakozásként májusban minden nap tartanak kisebb megmozdulásokat, végül azonban vasárnapra hirdettek meg kisebb tüntetést a városi önkormányzat épülete előtt.