Hillary Clinton bejelentheti visszalépését

2008.06.02. 22:23

Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

Barack Obama ugyanaznap este Minneapolisban várhatóan kihirdeti: elegendő küldöttet szerzett a nyár végi denveri jelöltállító konvencióra a jelöltség megszerzéséhez.

Clinton és Obama stábja állítólag vasárnap este már egyeztetett a Demokrata Párt kampányáról az előválasztási periódus utáni időszakban. A Clinton-kampány vezetőit telefonon és e-mail üzenetekben értesítették, hogy szerepük a végéhez közeledik.

Tom Vilsack egykori iowai kormányzó, aki eddig Clinton egyik legállhatatosabb támogatója volt, úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy a volt first lady elismerje vereségét. Mint hozzátette, Clintonnak a keddi megméretés után gyorsan Obama mögé kell állnia.

A vasárnapi Puerto Ricó-i előválasztásokról az amerikai sajtó úgy számolt be, hogy Clinton biztos győzelmet aratott, és a jelöltség sorsa eldőlt, vetélytársa javára.

Barack Obama hétfőn Detroitban kijelentette: ő és Clinton novemberben együtt fognak dolgozni. Valószínűleg az egészségügy-miniszteri posztot ajánlja fel Obama kampánystábja Clintonnak, mintegy méltóságteljes visszavonulást biztosítva számára - szivárgott ki az illinois-i szenátor környezetéből a hét végén.

A keddi előválasztási fordulóban Dél-Dakota és Montana állam lakói nyilvánítanak véleményt az elnökjelölt-aspiránsok személyéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK