Milyen hősies pillanatai voltak?

Vendég Hanoi Hiltonban

Forrás: Getty Images
A kínzások sem törték meg

John McCainről túlzás nélkül kijelenthető, hogy az önfeláldozás és a bajtársiasság megtestesítője. Ennek bizonyítására elég egy epizódot felidézni életéből. Már túl volt néhány meredek vietnami bevetésen, amikor 1967 októberében egy rakéta eltalálta repülőgépének jobb szárnyát. Katapultálás közben eltörött jobb lába és mindkét karja, ejtőernyőjével pedig egy tóba esett, ahonnan az ellenséges észak-vietnami katonák húzták ki.

Fogolytáborba került, ahol rendszeresen verték, de őrzői tudomást szereztek róla, hogy apját közben előléptették csendes-óceáni parancsnokká, és ezért az ellenségnek tett gesztusként egy év után felajánlották McCainnek, hogy hazamehet. Ő azonban nemet mondott, mert nem akarta hátrahagyni bajtársait a Hanoi Hilton néven ismert hírhedt börtönben. További négy évet töltött fogságban, és emlékei szerint ez idő alatt is rendszeresen verték, bár apja miatt arra azért ügyeltek, hogy durva sebeket ne ejtsenek rajta. Így is maradandó sérüléseket szenvedett, egyik karját azóta sem tudja a feje fölé emelni. Ráadásul emiatt kénytelen volt beletörődni abba, hogy a ranglétrán soha nem fogja utolérni apját és nagyapját, ugyanis nem repülhetett többé, így nem lehetett belőle flottaparancsnok.

Segített az utcán

Forrás: Getty Images
Már fiatalon arra készült, hogy segítsen másoknak

Barack Obama nem büszkélkedhet ilyen filmbe illően hősies történetekkel, az ő életének is vannak azonban olyan elemei, amelyek mintául szolgálhatnak mások számára. Neki például közel sem volt olyan biztos családi háttere, mint McCainnek, fiatalkorában kábítószerezett, mégis sikerült irigylésre méltó karriert befutnia. Amikor végzett a Columbia Egyetemen, egyből közösségi munkát akart végezni, de egyik szervezethez sem vették fel - emlékezett utólag Obama -, ezért elment a Business International nevű pénzügyi tanácsadó céghez.

Ez tisztességes fizetést jelentett, ami jól jött a diákhitel törlesztésénél, de ő szembesült azzal (például ahogy a liftajtóban meglátta öltönyös, nyakkendős tükörképét - írta költőien önéletrajzában), hogy inkább olyan munkát akar, amivel segíthet másokon. Egy év után ott is hagyta a Business Internationalt, és kevesebb mint évi 10 ezer dolláros fizetésért Harlemben kezdett dolgozni. Feladata az volt, hogy mobilizálja a diákokat, és rábírja őket az önkéntes munkára. Chicagóba költözve is folytatta ezt a jellegű munkát, és később ügyvédként diszkriminácós és választójogi ügyekkel foglalkozott, miközben vannak a szakmának jövedelmezőbb ágai is.

Mit hagynának ki az életrajzukból?

A Keating-botrány

Forrás: Getty Images
McCain a Keating-botrány idején

John McCain szívesen állítja be magát a zűrös washingtoni politikai élet megtisztításáért küzdő lovagként, de 17 évvel ezelőtt majdnem belebukott egy korrupciós botrányba. Politikai karrierjének kezdetén összebarátkozott egy phoenixi üzletemberrel, Charles Keatinggel, aki adományokkal támogatta kampányait, és magánrepülőgépét is McCain rendelkezésére bocsátotta. A kapcsolat akkor kezdett kínossá válni, amikor Keating megvett egy pénzintézetet - a Lincoln Savings and Loan Assosciationt - és szövetségileg garantált betéteket használt fel kockázatos ügyletekhez.

Amikor a pénzügyi hatóságok körbe akartak szimatolni, akkor Keating politikus ismerőseit - köztük McCaint - kérte meg arra, hogy tartsák őket vissza. Ők el is jártak az érdekében, azonban amikor a Lincoln bebukott (3,4 milliárd dolláros kárt okozva az adófizetőknek), fény derült a politikusok szerepére. Az öt érintett közül hárman kénytelenek voltak távozni a szenátusból, McCaint pedig csak az mentette meg, hogy a többiekhez képest finomabban lobbizott Keating érdekében.

Régi barátok

Forrás: Getty Images
Wright tiszteletes okozott némi fejfájást Obamának

Barack Obamát gyakran vádolják azzal ellenfelei, hogy túl tapasztalatlan, amire ő rendszerint azzal szokott visszavágni, hogy a tapasztalatnál is fontosabb az ítélőképesség. Úgy tűnik azonban, hogy barátai megválogatásánál hajlamos a könnyelműségre, ez pedig már eddig is okozott számára kínos pillanatokat a kampányban. Felnőtt korában a lelkésze, Jeremiah Wright volt számára az egyik legfontosabb ember: ő adta össze őket feleségével, ő keresztelte meg lányaikat, és sokatmondó, hogy az ő egyik istentiszteletének jelmondata - "a remény bátorsága" - lett második könyvének címe. Ehhez képest Obama április végén nyilvánosan szakított Wrighttal, miután az többször is botrányos kijelentéseket tett (szerinte például lehetséges, hogy az amerikai kormány fejlesztette ki a HIV-vírust, hogy így pusztítsa el a kisebbségeket, köztük a feketéket). Kiderült, hogy a tiszteletes már évek óta hajtogat ehhez hasonló állításokat, így kérdéses, Obama vajon eddig miért nem vett róluk tudomást.

Ráadásul nem Wright az egyetlen kínos kapcsolata a politikusnak. Március elején kezdődött meg egy csalási ügy bírósági tárgyalása Chicagóban, amelynek vádlottja egy Tony Rezko nevű férfi, aki anyagilag támogatta Obama kampányát. A szenátort ugyan a hatóságok nem gyanúsítják semmivel, de kiderült, hogy igénybe vette Rezko tanácsait egy ingatlanvásárlásnál is. Obama már megbánást tanúsított, viszont ellenfeleinek muníciót szolgáltat egy harmadik barát is. Bill Ayersről, az Illinois Egyetem professzoráról van szó, aki a hetvenes évek elején egyik vezéralakja volt a Weather Underground nevű, kormányzati célpontokat robbantgató szervezetnek.