Szabad a vadászat a szomáliai kalózokra

2008.06.03. 1:11

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatban adott felhatalmazást arra, hogy külföldi hadihajók behatoljanak Szomália felségvizeire a térségben tevékenykedő kalózok elleni harc céljából.

A dokumentumot a BT a kelet-afrikai ország ideiglenes kormányával egyeztetve hozta meg, és a testület mind a 15 tagja elfogadta az Egyesült Állomok és Franciaország által megfogalmazott határozattervezetet.

A szomáliai kormány előzetesen Ban Ki Munnal, a világszervezet főtitkárával egyeztetett arról, hogy mely országok haditengerészeti egységei kapcsolódhatnak be a Szomáliából kiinduló kalózkodás feltartóztatására irányuló küzdelembe.

Az elmúlt hónapokban szomáliai kalózhajók kerítettek hatalmukba több vízi járművet, és a tengeri rablók tevékenysége kiterjed az Ádeni-öböl nemzetközi vizeire is. Rendszerint védtelen halász- vagy teherhajókat támadnak meg, a legénységet túszul ejtik, majd váltságdíj ellenében engedik szabadon foglyaikat.

Szakemberek a 17 éve polgárháborútól dúlt Szomália partjaihoz közeli vizeket tartják legveszélyesebbnek a hajózásra. Tavaly több mint 25 hajót támadtak meg kalózok Szomália partjainak közelében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK