Randalírozás lett a halászok brüsszeli tüntetéséből

Vágólapra másolva!
Összecsaptak a rendőrökkel a Brüsszelben tüntető halászok, a demonstrációjukat a hatóságok könnygázzal oszlatták fel. A tüntetők azután kezdtek randalírozni, hogy az uniós illetékesek elutasították követelésüket, miszerint adjanak ártámogatást számukra a magas olajárak miatt.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollott szerdán a magas olajárak kompenzálásáért tüntető európai halászok brüsszeli tüntetése. Miután több órás várakozás után negatív választ kaptak követeléseikre, a mintegy 300-400 tüntető randalírozni kezdett az Európai Bizottság székházának környékén, és provokálta a rendfenntartókat.

A halászok épületeket rongáltak meg, autókat borítottak fel, több tüzet okoztak, és különféle tárgyakkal dobálták a rendőröket is. Súlyos közlekedési fennakadások keletkeztek az uniós negyedben: a legfőbb útvonalakat eltorlaszolták, egy metró- és egy vasútállomást pedig órákra le kellett zárni. Súlyosabb személyi sérülést viszont nem jeleztek. A rendőrség vízágyúkat is bevetve oszlatta fel a tiltakozók csoportját.

A főként francia, olasz, spanyol és portugál halászok azt szerették volna elérni, hogy ígérjenek számukra uniós segítséget, mivel az általuk használt dízelüzemanyag ára a szokásos tarifájánál már kétszer magasabb. Képviselőik szerint először saját kormányaiknál próbálkoztak, ott viszont Brüsszelbe irányították őket. Több uniós államban már napok óta folynak a halászok tiltakozó akciói.

Joe Borg halászati EU-biztos kabinetjének illetékese, Patrick Tabone azonban elutasító választ adott a halászok követelésére, mert mint mondta, a bizottság hosszú távú megoldást keres az ágazat problémáira, és az energiaárak miatti kompenzáció nem ilyen. A drágaság olyan gond, amely minden ágazatot sújt, nem csupán a halászatot - tette hozzá.

Uniós tagországokban már számos ágazat - a közlekedés, mezőgazdaság - dolgozói tartottak tiltakozó akciókat a magas árak és az azokkal szembeni uniós tétlenség miatt. Brüsszel azonban azon az állásponton van, hogy az anyagi támogatással a magas árak haszonélvezőinek profitját növelnék, a probléma megoldását elsősorban a termelés növelésének kikényszerítésével lehet eléri.