Alkotmányellenes a török fejkendőreform

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek mondta ki a török alkotmánybíróság csütörtökön, hogy az egyetemek területén a nők muzulmán fejkendőt viseljenek. A törvénymódosítás megsemmisítését egy ellenzéki párt kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

A kendőviselést egy februárban, az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kormánypárt kezdeményezésére elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé. Az alkotmánybíróság szerint az új szabályozás sérti az alkotmányban lefektetett világi alapelveket.

Az AKP szerint a személyes szabadságjogok és a vallásszabadság érvényesülését szolgálja, hogy a hallgatók és az oktatók az egyetemeken is viselhessék a muzulmán fejkendőt. Sokan a világi ellenzékből viszont a politikai iszlám jelképét látják benne, ezért úgy vélik, a fejkendőreformmal sérülhet az állam és a vallás szétválasztásának alapelve.

Az egyetemi kendőviselés tilalmának feloldása a vallási ügyekben hozott egyik legfontosabb politikai döntés volt a muzulmán többségű, de világi berendezkedésű Törökországban az 1980-as katonai puccs óta.

A szekularizált identitás jelképének számító Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország alapítója 1923-ban egy sor világi reformot vezetett be, köztük nyugati mintájú törvényeket, az arab írást felváltotta a latinnal, betiltotta az iszlám ruházat viselését, és szavazati jogot adott a nőknek. A vallási viselet tilalmát a hadsereg vitte keresztül a puccs után a közhivatalokban és az iskolákban.