Ezrek tüntettek Rómában az idegengyűlölet ellen

Vágólapra másolva!
A cigánytáborok felgyújtása és az idegengyűlölet ellen tüntetett vasárnap háromezer cigány Olaszországban. Az olasz kormány nemrég nevezett ki különleges biztost azzal a feladattal, hogy számolja fel a nomádtáborokat.
Vágólapra másolva!

Háromezer cigány vonult fel Rómában vasárnap, hogy tiltakozzon az idegengyűlölet és cigánytáborok felgyújtása miatt. Ez az első ilyen demonstráció Olaszországban, ahol körülbelül 150 ezer cigány él. Közülük sokan Romániából vagy a volt Jugoszlávia területéről vándoroltak be, de többségük Olaszországban honos.

A színpompás, zenés demonstráció részvevői nyugodtan vonultak fel, miközben "Nem az idegengyűlöletre", "Állítsátok le a pogromokat", "Minden nép érték az emberiség számára" és hasonló jelmondatokat emeltek maguk fölé.

Május közepén Nápoly külvárosaiban helybeliek felgyújtottak több nomád cigánytábort, és azok lakóinak pánikszerűen, rendőrök védelme alatt kellett menekülniük összetákolt lakóhelyeikről. A nápolyiak haragját az váltotta ki, hogy egy fiatal roma nő állítólag megpróbált elrabolni egy olasz csecsemőt.

Noha az ügyben még nem zárult le a vizsgálat, az Il Giornale című napilap - Silvio Berlusconi miniszterelnök médiabirodalmának újságja - május 19-én a következő szalagcímmel jelent meg: "Hogyan adják el a romák a gyerekeket". Az olasz igazságszolgáltatás eddig még egyetlen olyan bizonyított esetet sem ismer, amelyben cigányok olasz csecsemőt raboltak volna el.

Az olasz kormány különleges biztost nevezett ki Rómában, Milánóban és más nagyvárosokban, akiknek az a feladata, hogy számolják fel a nomádtáborokat. Pénteken a római rendőrség - Gianni Alemanno polgármester követelésére - az ott lakók előzetes értesítése nélkül, a városközponthoz közel eső Testaccio negyedben kiüríttetett egy tábort, melynek 122 olaszországi cigány lakóját, köztük több iskolást, a hatóságok egy külvárosi területre telepítettek át.