Elérte a százat az Afganisztánban megölt brit katonák száma

Vágólapra másolva!
Egy hétvégi Hilmend tartományban elkövetett öngyilkos merénylet nyomán százra emelkedett az Afganisztánban meghalt brit katonák száma. A britek 2001 óta vesznek részt az afganisztáni hadműveletekben, és 2006 nyarától a különösen nyugtalan déli tartományban.
Vágólapra másolva!

Három brit katona halt meg egy afganisztáni öngyilkos merényletben - közölte vasárnap este a brit védelmi minisztérium Londonban. Ezzel százra emelkedett az afganisztáni hadműveletekben 2001 óta meghalt brit katonák száma. A minisztérium szerint a katonák a déli Hilmend tartomány északi részén járőröztek gyalogosan, amikor a támadás érte őket. Az egyik katona a helyszínen életét vesztette, a másik kettő a közeli brit támaszpont kórházában halt bele sérüléseibe. Egy negyedik brit katona is megsérült, de nem szenvedett életveszélyes sérüléseket.

Az első brit erők 2001-ben, a szeptember 11-i terrortámadások utáni hadműveletek keretében érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító Hilmend tartományban csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások. Itt a brit erők olyan ellenállásba ütköztek, amilyenre a kormány és a hadvezetés sem számított. John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslata a hilmendi bevetés előtt úgy hangzott, hogy a brit hadsereg valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képes lesz helyreállítani a rendet a térségben. Már 2006 nyarán 15 brit katona halt meg ebben a tartományban.

A brit hadsereg az iraki hadműveletekben 176 katonát vesztett az ottani beavatkozás kezdete - 2003 - óta.