Felrobbant egy utasszállító a kartúmi repülőtéren

Vágólapra másolva!
Leszállás után felrobbant majd kigyulladt egy utasszállító repülőgép kedd este a szudáni főváros, Kartúm repülőterén. A katasztrófát a feltételezések szerint a rossz időjárás okozhatta.
Vágólapra másolva!

A szerencsétlenül járt gépen első információk szerint 203 utas és a 14 tagú legénység tartózkodott. Az Airbus tankja robbant fel, a gép kettétört, a lángok gyorsan elérték a pilótafülkét is. Szerda hajnali órákig 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió képein a sötétben lángoló repülő látható. "A jobb oldali hajtómű környékén robbanás történt" - mondta Mabruk Mubarak Szalim közlekedési miniszter az előző esti tragédiáról. "A katasztrófa fő oka az időjárás lehetett" - tette hozzá a miniszter. A repülőtér illetékese a CNN hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a gép rossz időjárási viszonyok között szállt le, túlszaladt a kifutópályán, és ekkor egy detonáció után gyulladt ki.

A rendőrség szerint a gép egy szudáni légitársaság repülője, Ammánból érkezett Damaszkusz érintésével. Túlélők beszámolói szerint a pilóta csak második próbálkozásra tette le a gépet Kartúmban: az időjárási viszonyok miatt először visszafordult és Port-Szudán kikötőváros irányába repült a géppel, majd visszarepült Kartúmba és ekkor landolt.