Szlovéniába érkezett Bush amerikai elnök

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök hétfőn megérkezett Szlovéniába, európai búcsúlátogatása első állomására. Az amerikai elnök körútja során ellátogat Németországba, Olaszországba, a Vatikánba, Franciaországba és Nagy-Britanniába.
Vágólapra másolva!

Bush kedden a szlovén fővárostól 30 kilométerre fekvő Brdóban részt vesz az Európai Unió és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján, amelyen várhatóan a globális klímaváltozás kérdését is megvitatják. A nézetkülönbségek miatt azonban nem várható, hogy még Bush kormányzása idején közös nevezőre juthatnak.

Más kérdésekben, így a közel-keleti rendezés témakörében kevésbé különböznek a vélemények. A 2003. évi iraki invázió után az amerikai elnök nagyobb erőfeszítéseket tett az európai szövetségesekkel való együttműködés érdekében.

Bush megemlítette Afganisztánt is; szeretné elérni, hogy szövetségesei nyújtsanak nagyobb támogatást az Egyesült Államoknak a közép-ázsiai országban. Ezen kívül biztosítékot szeretne kapni arra nézve, hogy az EU szigorúan betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Irán ellen elrendelt szankciókat.

Az EU várhatóan ismételten felszólítja az Egyesült Államokat, hogy minél hamarabb oldja fel valamennyi tagállammal szemben a vízumkötelezettséget, amely elsősorban az új kelet- és közép-európai EU-tagországokat sújtja.