Kuba eltörli a jövedelmek felső határát

Vágólapra másolva!
Prémiumra számíthat majd Kubában az a munkás, aki jobban dolgozik. Eddig mindenki közel azonos bért kaphatott, de az új reformintézkedés révén nem lesz felső határa a jövedelmeknek. A termelékenység és a szolgáltatások színvonalának emelkedését várják az új rendszertől.
Vágólapra másolva!

Eltörlik Kubában a jövedelmek felső határait. A jelenlegi rendszerben mindenki közel azonos fizetést kap. Ezentúl viszont teljesítményüktől függően a dolgozók és vezetőik prémiumot is kaphatnak majd. Carlos Mateu munkaügyi miniszterhelyettes szerint az 1959 óta életben lévő rendszer már nem megfelelő. Az intézkedéstől azt várják, hogy növeli a termelést és a szolgáltatások színvonalát.

A dolgozók legalább 5 százalékos prémiumot kaphatnak, ha teljesítik a terveket, de a jutalmazásnak nem szabnak felső határt. A vezetők akár 30 százalékos prémiumhoz is hozzájuthatnak, ha csapatuk jobban teljesít.

A miniszter szerint a jelenlegi fizetési rendszer nem motiválta eléggé a dolgozókat, mivel mindenki ugyanannyi fizetést kapott, függetlenül attól, hogyan teljesített. "Káros, ha a dolgozó kevesebbet kap, mint amennyit megérdemel, és az is káros, ha annyit kap, amennyit nem érdemel meg" - írta a miniszter a kubai kommunista párt lapjában, a Granmában.

A vásárlóerőre azonban nem lesz jelentős hatással az intézkedés - írja a BBC. Kubában átlagosan körülbelül havi 20 dollárt (körülbelül 3100 forint) keres szinte mindenki - az orvosoktól a földművesekig. Ráadásul már a jelenlegi olaj- és élelmiszerár-robbanás előtt is komoly behozatalra szorult az ország, így várhatóan még tovább nőnek az árak.

Raul Castro elnök számos reformintézkedést vezetett be a karibi szigetországban, miután átvette az irányítást gyengélkedő bátyjától, Fideltől. Feloldották például a számítógépek és a mobiltelefonok vásárlására vonatkozó korlátozásokat, de a mostani változtatás sokkal alapvetőbb, mivel a marxista gazdaságfelfogást kezdi ki.