Pár nap alatt megbukott Obama egyik tanácsadója

Vágólapra másolva!
A gyakorlatban nem olyan könnyű Barack Obama demokrata elnökjelöltnek tartania magát ahhoz az ígéretéhez, hogy független marad a befolyásos washingtoni politikai és üzleti köröktől. Ez derült ki, miután vitatott üzleti ügyei miatt távozni kényszerült annak a bizottságnak az egyik tagja, amely Obama számára keres megfelelő alelnökjelöltet.
Vágólapra másolva!

Csak múlt héten állt fel az a háromfős testület, amely segíti Barack Obamát az alelnökjelölt kiválasztásában, egyik tagja azonban már távozásra is kényszerült. James A. Johnson szerdán jelentette be, hogy otthagyja a bizottságot, miután az utóbbi napokban egyre több kérdés merült fel korábbi üzleti tevékenységével kapcsolatban.

Egyebek mellett azokat a kedvezményes hiteleket firtatták, amelyeket nem sokkal az után kapott, hogy távozott az államilag támogatott Fannie Mae nevű hitelező cég vezetői posztjáról. Johnson tagadja, hogy tisztességtelenséget követett volna el, viszont lemondott a bizottsági tagságról, mondván, nem akarja, hogy az őt ért támadások elvonják a figyelmet Obama kampányáról.

A New York Times szerint Johnson évtizedek óta meghatározó szereplője a washingtoni politikai és üzleti köröknek. Obama tanácsadó testületében is azért kapott helyet, mert számítottak tapasztalatára az alelnökjelölt kiválasztásában. Végül azonban kínossá vált a jelenléte, ami rámutat Obama gyenge pontjára is.

A demokrata elnökjelölt kampányának központi eleme ugyanis az, hogy újfajta politikát hirdetett: szakítást a lobbisták által uralt washingtoni hatalomgyakorlással. A Johnsonnal történtek azonban jelzik, hogy ő sem feltétlenül tudja megőrizni függetlenségét és távolságtartását az általa is bírált érdekcsoportoktól - jegyzi meg a New York Times.

Az ügyet kihasználta a republikánus ellenfél, John McCain csapata. Az egyik szóvivő közölte, hogy a történtek komoly kérdéseket vetnek fel Barack Obama ítélőképességével kapcsolatban - számolt be a CNN.

A demokrata jelölt stábja erre úgy reagált, hogy nincs szükség leckéztetésre egy olyan jelölttől, aki csak a kampánya 15. hónapjában küldte el csapatából a lobbistákat. McCain ugyanis szintén a közélet megtisztításának jelszavával kampányol, viszont nemrég kiderült, hogy stábjának olyan tagjai is voltak, akik a burmai katonai junta számára végeztek lobbitevékenységet.