Rejtegetik az összedőlt iskolák romjait Kínában

Vágólapra másolva!
A rendőrség nem engedte a földrengés során összedőlt iskolák romjainak közelébe a gyászoló szülőket, mikor csütörtökön két városban megemlékezést akartak tartani. Nem mehettek be az újságírók sem, pedig közvetlenül a katasztrófa után a kínai kormány még azt ígérte, nem korlátozza a munkájukat. A földrengés után hivatalos vizsgálat indult annak kiderítésére, miért omlott össze hétezer iskola Szecsuán tartományban.
Vágólapra másolva!

"Sokan gyűltünk össze az iskola körül, hogy az elhunyt gyermekeket gyászoljuk, de nem engedtek be minket. A rendőrök több százan voltak" - mondta a Guardian tudósítójának a tervezett megemlékezés egyik résztvevője Csujuan városban. A májusi földrengés során Szecsuán tartományban (ahol Csujuan város is található) mintegy hétezer iskola omlott össze, a szülők gyanúja szerint a gyenge konstrukció, a hanyag biztonsági előírások és a mindezt lehetővé tévő hivatali korrupció miatt.

A gyászoló családok ezért az okok alapos kivizsgálását, a felelősök megbüntetését és kárpótlásul támogatás megítélését követelik. A hivatalos nyomozás keretében a hatóságok már megvizsgálták a csujuani és du-csian-gyuani helyszínt (utóbbi városban szintén útját állták a megemlékezőknek), az eredményeket azonban csak jövő pénteken hozzák nyilvánosságra.

A vizsgálattal valószínűleg szorosan összefügg, hogy a média helyszínen dolgozó munkatársait sem engedték a romok közelébe. Igaz, ez csak az említett két városra vonatkozik, más helyszíneken elvileg szabad a bejárás. Szecsuán tartomány vezetése nem is ért egyet a tiltással. "A helyi hatóságok saját hatáskörben döntöttek, minket nem értesítettek, ezt jelenteni fogom a feletteseimnek" - nyilatkozta a Guardiannek a tartományi külképviselet munkatársa.

A Kínában tudósító újságírók általában megfelelő munkakörülményekről számolnak be a földrengés óta, de teljes szabadságról azért nincs szó: gyakran csak egyetlen forrásra támaszkodhatnak, és a hatóságok néha megpróblják befolyásolni őket, hogy szívmelengető történetekről számoljanak be. A kínai hírportálok, melyek korábban nyíltan feszegették az épületek összeomlásának gyanús körülményeit, jelenleg inkább hanyagolják a témát.

A kínai kormány hivatalos álláspontja szerint a média ügyeivel minden rendben van. "A hozzáállásunk nem változott, továbbra is várjuk a riportereket, akik a közelgő olimpia miatt amúgy is egyre többen érkeznek. Az ajtónk nyitva áll, és nem is fogjuk bezárni" - mondta az AFP hírügynökségnek Wang Guoqing, a kormány sajtóosztályának alelnöke.