Alacsony a részvétel a romániai választásokon

Vágólapra másolva!
A romániai választók 33,84 százaléka szavazott helyi idő szerint délután öt óráig, ami azt jelenti, hogy a helyhatósági választások második fordulója sem mozgósította jobban a lakosságot a két héttel ezelőtt rendezett első fordulóhoz képest.
Vágólapra másolva!

A magyarok által többségben lakott megyék közül továbbra is Kovászna megye áll a legrosszabbul, ott a jogosultak 27,92 százaléka voksolt. Kovászna az úgynevezett városi toplistán ennél rosszabb eredményt ért el, a városi választók csupán 22,78 százaléka szavazott. Kovászna központja Sepsiszentgyörgy, ahol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei versengenek.

A román központi választási iroda által közzétett adatokból kiderül, hogy a vidéki választásra jogosultak majdnem fele - 46,39 százalék - járult az urnákhoz, a városokban 26,18 százalékos volt a részvételi arány. A bukarestiek 21,46 százaléka szavazott.

Akárcsak két héttel ezelőtt, a dél-romániai megyék jelöltjeinek sikerült leginkább mozgósítaniuk a lakosságot. Gorj, Ilfov és Dolj megyében például meghaladták az 50 százalékos részvételi arányt.