Csatára készülnek a tálibok Kandahárban

Vágólapra másolva!
Felkészülnek a NATO és az afgán hadsereg támadására azok a tálib harcosok, akik mintegy tíz falut vontak ellenőrzésük alá Kandahár tartomány egy olyan körzetében, amit a szovjeteknek sem sikerült elfoglalniuk. A lázadók közt vannak azok a tálibok is, akiket pénteken szabadítottak ki egy rajtaütés során a kandahári börtönből.
Vágólapra másolva!

Több falut is elfoglaltak a tálib lázadók a dél-afganisztáni Kandahár várostól északra, az Argandáb körzetében - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a BBC. A mintegy 500 tálib harcos hidakat rombolt le és aknákat telepített, miközben az ellenőrzésük alá került falvakból körülbelül négyezer ember menekült el.

A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó Sardar Mohammed helyi rendőrtiszt szerint a tálibok kilenc-tíz falut tarthatnak az ellenőrzésük alatt az Argandáb folyó nyugati partján. Az afgán hadsereg négy repülőgéppel küldött erősítést a körzetbe, és a tartományt ellenőrző kanadai csapatokat is mozgósították. "Ha engedélyt kapunk a parancsnokoktól, megtámadjuk a tálibokat" - mondta Mohammed.

"Elfoglaltuk a vidék nagy részét, és ez jó hely a harcra. Most várjuk a NATO és az afgán hadsereg erőit" - mondta az AP hírügynökség riporterének Mullah Ahmedullah tálib parancsnok, aki szerint 400 harcosuk érkezett az északra fekvő Khakrez körzetből, és csatlakoztak hozzájuk a pénteki rajtaütés során kiszabadítottak közül is. A tálibok múlt pénteken rohamozták meg a kandahári börtönt, és szabadították ki mintegy 400 társukat és több száz más elítéltet. A támadásban legalább 15 börtönőr meghalt.

A CNN emlékeztet arra, hogy Argandáb körzete azok közé a vidékek közé tartozik, amelyeket a szovjet hadsereg soha nem tudott elfoglalni 1979 és 1989 közott, illetve arra, hogy Kandahár tartomány a tálibok egyik fellegvárásnak számított az amerikaiak 2001-es beavatkozása előtt.

A szintén Dél-Afganisztánban, a Kandahárral szomszédos Helmand tartományban állomásozó brit erők újabb, 230 fős erősítést kapnak, így létszámuk 8000 fölé nő jövő tavaszig. A BBC-nek nyilatkozó Sir Mike Jackson tábornok szerint az erősítésre azért van szükség, hogy erősítsék a biztonságot a térségben, illetve felgyorsítsák az afgán hadsereg kiképzését. A brit döntés és a kandahári helyzet is azt jelzi, nem javul a helyzet az ország déli vidékein.

A NATO elvárásainak megfelelően valószínűleg a Magyar Honvédség is küld katonákat Dél-Afganisztánba: a tervek szerint a holland parancsnokság alatt álló Uruzgan tartományban venne részt egy csoport az afgánok kiképzésében. Az is elképzelhető, hogy a nemzetközi erők kötelékébe felajánlott, tucatnyi katonából álló különleges alakulatot is délre vezénylik.