Szigorítja az EU a menekültek kitoloncolását

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az Európai Parlament az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló vitatott rendelettervezetet. A javaslat egységesítené az őrizetben tartásra vonatkozó szabályokat, de lehetőséget adna arra is, hogy a bevándorlók önkéntes hazatéréssel elkerüljék a kiutasítást. A tervezet ellenzői szerint az új szabályok túl kemények.
Vágólapra másolva!

Kényelmes többséggel fogadta el az Európai Parlament az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló tervezetet. 367 igen, 205 nem és 109 tartózkodás mellett hagyták jóvá a javasaltot, amelyet már az EU-tagállamok belügyminiszterei június 5-én jóváhagytak. Az EP-n belül elsősorban a néppárti és liberális képviselők támogatták a tervezetet, míg a szocialisták, zöldek és a kommunisták ellenezték.

Utóbbiak közül sokan egyetértettek azokkal a jogvédőkkel, akik szerint a javaslat túl kemény eljárást ír elő, és nem biztosít megnyugtató védelmet a bevándorló gyerekek számára.

A tervezet azt egységesítené, hogy az EU-ban hogyan járnak el az illegális bevándorlókkal szemben. Jelenleg a tagállamokban egymástól nagyon különböző szabályokat alkalmaznak arra, hogy meddig lehet őrizetben tartani egy bevándorlót a kiutasítás előtt. Franciaországban ez 32 nap, Lettországban 20 hónap, míg Magyarországon egy év - sorolja a BBC.

Az EU-miniszterek által jóváhagyott tervezetben az szerepelt, hogy legfeljebb hat hónapig lehet őrizetben tartani a bevándorlókat, de ezt további egy évvel meg lehet hosszabbítani, ha az őrizetes nem működik együtt a hatóságokkal - írja a BBC. A javaslat tartalmazza ugyanakkor azt is, hogy az illegális bevándorlók önként visszatérhetnek hazájukba, és ezzel mentesülnek a kiutasítás következményei alól. Ha kitoloncolják őket, akkor ugyanis akár öt évre is eltilthatják őket az EU-ba való belépéstől.

Az Európa Tanács adatai szerint egyedül 2007-ben mintegy 51 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, Görögországba, Spanyolországba és Máltára. Ezeknek a nagy része Afrikából indult el, és csónakban, kisebb hajókon tette meg az utat. A tanács szerint olyan emberekről van szó, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy szabályosan jussanak be az EU-ba.

Az Afrikából és Közép-Ázsiából érkező menekültek jelentős része politikai üldöztetés vagy a mostoha szociális körülmények elől menekül Európába. Korábban az EU több afrikai állammal (például Marokkóval, Mauritániával, Szenegállal) kezdett együttműködést, hogy határőrségük megerősítésével segítsenek visszafogni az Európába érkező afrikai menekültek áradatát. Korábban felmerült az is, hogy EU határain túl létesítene menekülttáborokat, de ezt az ötletet elvetették.