Bebetonozná utódát Bush az iraki szerződéssel

Vágólapra másolva!
Irak ragaszkodik az amerikai katonai hadműveletekkel kapcsolatos vétójogához - állítja egy bagdadi kormányhivatalnok, aki szerint e nélkül az iraki kormány nem köt új biztonsági szerződését az Egyesült Államokkal. Az amerikai vezetés a The Guardian szerint hajlik az alkura egy hosszútávú megállapodásért cserébe.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint Bagdad kitart amellett, hogy megvétózzon minden, a saját területén történő amerikai katonai akciót - írja a The Guardian. A korábbi amerikai tervekkel ellentétben az irakiak ragaszkodnak ahhoz, hogy az amerikai hadsereg és a hírszerzés munkatársai semmilyen körülmények között ne kaphassanak teljes immunitást Irakban.

Noha hivatalosan még nem jelentették be, a brit lap szerint a két fél valószínűleg már előszerződést kötött az új iraki biztonsági feltételekről. Ezt támaszthatja alá az iraki olajügyi miniszter keddi nyilatkozata, aki a The Gaurdiannak elmondta: a több hónapja, zárt ajtók mögött zajló tárgyalások eredményeképpen az iraki kormány és az Egyesült Államok két éves megállapodást készített elő. Huszein al-Sahrisztáni szerint az előzetes szerződéscsomagot azonban a felek fél éves határidővel bármikor felmondhatják.

A brit lap szerint az új szerződés részletei nem ismertek, ám az iraki kormány környezetéből kiszivárgott információk alapján a korábbi amerikai elképzelések több helyen is csorbát szenvedhetnek. A katonai akciók vétója mellett ugyanis Bagdad ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai katonák által elkövetett bűncselekményekről iraki bíróságon ítélkezzenek. Az előzetes tervek szerint ugyancsak az iraki bíróságok dönthetnek több ezer, az országban dolgozó, és eddig teljes védelmet élvező amerikai hadiipari beszállító, magánvállalkozó, valamint az Irakban munkát vállaló amerikai állampolgárok felett is.

A bagdadi kormány emellett közel 21 ezer, amerikai börtönökben fogva tartott iraki rab hazaszállítását kérte. A tárgyalásokkal megbízott Núri al-Máliki miniszterelnök azt szeretné, hogy az Egyesült Államok hadserege által letartóztatott személyek sorsáról szintén Irakban döntsenek.

Minden eszközzel

Az amerikai engedékenység oka a The Guardian szerint az, hogy a Bush-kormányzat mindenképpen szeretné fenntartani az amerikai katonai jelenlétet Irakban. Egy kétéves szerződéssel Bush utóda kényszerhelyzetbe kerülne, nem tudná kivonni az amerikai csapatokat Irakból.

Az amerikai külügyminisztérium tervei szerint a végleges szerződést július 31-ig szeretnék aláírni az iraki kormányzattal. A kedden kiszivárogtatott információk alapján azonban egyelőre úgy tűnik, hogy az új, amerikai-iraki biztonsági megállapodás inkább Bagdad szájíze szerint alakul.