Sarlós tiltással rángatja Moszkva bajszát Litvánia

Vágólapra másolva!
Betiltották a szovjet és a náci jelképeket Litvániában. A volt szovjet tagköztársaságok egyikében sem vezettek még be ilyen szigorú szabályozást. A litván döntést várhatóan felháborodással fogadják Oroszországban - számolt be a BBC.
Vágólapra másolva!

A litván parlament döntése értelmében tilos lesz szovjet és náci jelképeket megjeleníteni. Ez vonatkozik a horogkeresztet, valamint a sarlót és kalapácsot ábrázoló zászlókra és jelvényekre is. Az új törvény betiltja a náci és a szovjet himnuszt is.

A BBC elemzője szerint az egykori szovjet tagköztársaságok közül egyikben sem hoztak még ilyen szigorú jelképtörvényt. Várható, hogy a litván döntést felháborodva fogadja majd Moszkva, különösen azért, mert a náci és a szovjet szimbólumokat egy kalap alá veszi.

Amikor Észtország bevezetett egy hasonló, de ennél enyhébb szabályozást, akkor azt szentségtörésnek nevezték az oroszok. A feszültség oka, hogy a balti köztársaságok és Oroszország között komoly nézeteltérés van a történelmi értelmezések miatt.

A hivatalos moszkvai verzió szerint Litvániát, Lettországot és Észtországot a szovjet csapatok szabadították fel a náci megszállás alól, és a három ország önként csatlakozott a Szovjetunióhoz. A három állam azonban elutasítja ezt, és tartja magát ahhoz, hogy a Szovjetunió illegálisan szállta meg őket a nácik és a szovjetek közötti titkos egyezmény, a Molotov-Ribbentrop-paktum keretében.