Eltörölte az EU a Kuba elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
Véglegesen eltörölte az EU a 2003-ban bevezetett, 2005-ben felfüggesztett Kuba-ellenes szankciókat. Ezzel akarják további refromokra biztatni Raul Castro kubai elnököt. A döntést egy év múlva felülvizsgálják.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió külügyminiszterei csütörtök este a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek - jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner. Az EU 2003-ban, kubai ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele után vezette be a szankciókat, közöttük a magas szintű látogatások korlátozását. A szankciókat 2005-ben már felfüggesztették. A végleges eltörlés célja, hogy további reformokra bátorítsa Raúl Castro kubai elnököt.

A szankciók feloldásával párhuzamosan arra sürgetik Havannát, hogy helyezze szabadlábra a bebörtönzötteket, fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására és biztosítsa a humanitárius szervezetek dolgozóinak bejutását a kubai börtönökbe - közölte Ferrero-Waldner az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli üléséhez kapcsolódóan tartott miniszteri találkozót követően.

A döntés napokon belül életbe lép, de egy év múlva felülvizsgálják a helyzetet, és szükség esetén ismét szankciókhoz nyúlnak. Az EU-miniszterek szerint só sincs arról, hogy enyhítenének az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásokon, a határozat célja elsősorban annak jelzése, hogy az unió javuló kapcsolatokra törekszik. Néhány tagország - Csehország, Dánia és Hollandia - eddig ellenezték a szankciók eltörlését.

Az USA a kubai elnökváltás ellenére továbbra is tart fenn szankciókat a szigetországgal szemben. Brüsszelbe is eljutott hírek szerint a kubai ellenzék sem fogadta kitörő örömmel az uniós határozatot.