Fegyveres milíciák csaptak össze Libanonban

Vágólapra másolva!
Négyen meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek vasárnap, amikor a libanoni Tripoliban iszlám fegyveres milíciák csaptak össze. A Szíria-ellenes szunniták és a Szíria-párti alaviták közt régóta feszült volt a viszony.
Vágólapra másolva!

Négy ember meghalt, 33-an megsebesültek vasárnap az észak-libanoni Tripoliban iszlám fegyveres milíciák közötti összecsapásban. Biztonsági illetékesek szerint a bejrúti kormánnyal rokonszenvező szunnita és a síita közösségből kivált alavita muszlim harcosok csaptak össze a szunnita többségű város kikötői negyedében. Végül a hadsereg egységeit vezényelték a helyszínre, s azok szétválasztották a szemben álló feleket, akiket a helyi vezetők igyekeztek megbékíteni egymással.

Este azonban újra heves lövöldözés tört ki, amelyekben ketten életüket vesztették. A napközben meghalt két másik személlyel együtt így négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. A legfrissebb jelentés szerint a vasárnapi összecsapásokban legalább 33 személy sebesült meg. Egyelőre nem világos, mi robbantotta ki a harcokat a két csoport között, de a feszültség már hetek óta érezhető volt az egymás szomszédságában lévő szunnita Bab Tibbane és az alavita Dzsabal Mohszen negyed között.

Tripoliban is a Szíria-ellenes szunnitáké a hatalom, míg az alaviták többsége szoros kapcsolatot tart fenn Szíriával, amelynek elnöke, Bassár el-Aszad maga is e közösséghez tartozik. Május 21-én Dohában megállapodás született a libanoni parlamenti többség és az ellenzék között, amely véget vetett a hosszú politikai válságnak, és lehetővé tette Michel Szuleimán köztársasági elnökké választását. Ugyanakkor a megállapodásban előirányzott nemzeti egységkormány azóta sem alakult meg.