Autonómiával intenének be a bolíviai elnöknek

Vágólapra másolva!
Újabb, immár a negyedik tartomány mondott nemet a bolíviai elnök erős központosító törekvéseire és az ország új alkotmányára - írja az AFP hírügynökség, amely szerint a nyersanyagban gazdagabb vidékek lakói elsősorban a nemzeti vagyon újraelosztását sérelmezik. Evo Morales elnök az autonómiatörekvésekre válaszul saját maga ellen kezdeményezett népszavazást.
Vágólapra másolva!

Santa Cruz, Beni és Pando tartományok után immár negyedik alkalommal tartottak népszavazást Bolíviában - számolt be a francia AFP hírügynökség. A helyi ATB tévécsatorna felmérése szerint az ország nyers földgáztartalékainak 85 százalékával rendelkező dél-bolíviai Tarija tartomány lakóinak közel 80 százaléka mondott igent az autonómia kérdéséről tartott népszavazáson.

Az autonómiáról szóló népszavazást az ország gazdaságilag fejlettebb tartományainak kormányzói kezdeményezték. A négy régiót vezető politikus szerint ugyanis az új alkotmányban szereplő nemzeti vagyon újraelosztása miatt félő, hogy a bolíviai központi vezetés jelentős anyagi forrásokat vonna el az ország nyersanyagkészleteinek többségével rendelkező és a nemzeti össztermék (GDP) túlnyomó hányadát produkáló keleti, valamint déli területeiről.

A négy tartományban megszavazott autonómiajavaslat saját törvényhozás és rendőrség létrehozásáról, valamint az állami földek felosztásának ellenőrzéséről és nemzetközi szerződések önálló megkötéséről rendelkezett.

A referendumomokat Evo Morales bolíviai elnök érvénytelennek és alkotmányellenesnek nevezte. A bolíviai választási bizottság vezetője ugyanakkor érvényesnek minősítette a szavazást. Mario Guzman közleménye szerint a végleges eredményt kedden teszik közzé.



A felmérések azonban azt mutatják: az augusztus 10-re kiírt referendum visszafelé sülhet el, hiszen a megkérdezettek közel 54 százaléka nem támogatja a jelenlegi bolíviai államfőt és alelnökét. Az AFP szerint így elképzelhető, hogy Moralesnek és Alvaro Garcia Linerának 2011-es mandátumuk lejárta előtt kell távozniuk. A népszavazáson a választók a kormány mellett a tartományi kormányzók alkalmasságáról is dönthetnek.