Az ENSZ BT elítélte a zimbabwei ellenzék elleni erőszakot

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a zimbabwei ellenzékkel szembeni erőszakos cselekményeket és korlátozásokat. Ezek a testület megítélése szerint lehetetlenné teszik, hogy az elnökválasztás pénteki második fordulója szabad és pártatlan legyen. Zimbabwe a BT álláspontjával dacolva máris jelezte: a terveknek megfelelően megrendezik a második elnökválasztási fordulót.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa első alkalommal reagált hivatalosan a Zimbabwében kibontakozó válságra. A testület jogilag nem kötelező érvényű nyilatkozatban tette közzé állásfoglalását, amelyet a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn tartott ülésén fogadott el.

A BT egyhangúlag elítélte a zimbabwei politikai ellenzékkel szemben alkalmazott - számos ellenzéki aktivista halálát követelő - erőszakhullámot. A testület megállapította, hogy Robert Mugabe zimbabwei elnök kormánya megtagadta az ellenzék jogát a szabad kampányolásra, ez a korlátozás és az erőszak pedig lehetetlenné teszi, hogy a pénteki választási forduló szabad és pártatlan legyen.

A nyilatkozat nehezen kialkudott kompromisszum eredménye. A BT korábban két táborra oszlott az ügyben. A nyugati országok úgy tartották, hogy a zimbabwei politikai elnyomás, gazdasági pangás és humanitárius válság fenyegetést jelent a világbékére nézve, ennélfogva a kérdés a BT hatáskörébe tartozik. Az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia által megszövegezett eredeti nyilatkozattervezet a most elfogadottnál keményebb hangvételű volt, s megpróbálta elismertetni a március 29-i első választási fordulót megnyerő Morgan Tsvangirai ellenzéki jelöltet a törvényes zimbabwei elnöknek, amíg az afrikai országban nem tartanak tisztességes választásokat.

Ez azonban megbukott az - állandó BT-tag Oroszországot és Kínát is sorai között tudó - ellentábor ellenállásán. Ez utóbbi csoport belpolitikai válságnak tekinti a zimbabwei eseményeket, amelyek nem tartoznak a BT hatáskörébe, és úgy véli, hogy a zimbabwei válság afrikai, illetve regionális megközelítéssel rendezhető a legjobban. Boniface Chidyasuku, Zimbabwe ENSZ-képviselője közölte, hogy a BT-nyilatkozat ellenére pénteken megtartják az elnökválasztás második fordulóját.

Közben a zimbabwei ellenzéki párt kedden hivatalos levélben tájékoztatta az országos választási bizottságot, hogy nem indítja jelöltjét, Morgan Tsvangirait az elnökválasztás második fordulójában - közölte a párt szóvivője. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) vezetője már vasárnap bejelentette, hogy a politikai erőszak és a pártja kampányának ellehetetlenítése miatt nem indul Robert Mugabe elnökkel szemben június 27-én, de akkor ez még nem volt hivatalos. Tsvangirai azóta menedéket kért Hollandia nagykövetségén.