Visszatartja lélegzetét Kicsi Isztambul

Vágólapra másolva!
Egyik szemük sír, a másik nevet. Közel hárommillióan vannak, és dörzsölik a tenyerüket, ha a szerda estére gondolnak. Ők Európa egyik legnagyobb kisebbsége, akik a sors fintorából most először akaszthatják össze bajszukat választott hazájukkal. A Németországban élő törökök számára az idei labdarúgó Európa-bajnokság már többször szolgált meglepetéssel, ám mindezt megkoronázhatja a szerdai török-német derbi.
Vágólapra másolva!

Jól megfért eddig egymás mellett a német és a török lobogó. A labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) miatt két és fél hete focilázban égő Németországot ugyanis - kimondva-kimondatlanul - két csapat képviseli az idei Eb-n. Az országban lakó közel 2,7 millió török miatt így nemcsak a Nationalelf játékosaiért szurkoltak Berlinben, hanem sokan - még a németek közül is - együtt izgultak a török válogatott jó szerepléséért.

A kettősséget jelzi, hogy nincs az országban olyan bolt, ahol kizárólag csak német Eb-ereklyéket lehetne vásárolni. Az üzletektől a házak ablakáig a fekete-piros-sárga trikolórok árnyékában - vagy épp egymásba fűzve - mindenhol piros félholdak sorjáztak egész Németországban - számolt be arról a BBC berlini tudósítója. Öt napja azonban hirtelen minden megváltozott. Összejött az, ami még ezelőtt sosem fordult elő: a horvátok elleni sírból visszahozott negyeddöntőt követően a török csapat története során először bejutott Európa legjobb négy focicsapata közé. A döntőbe kerüléshez pedig egyetlen válogatottat kell legyőzniük: Németországot.

A BBC szerint ennek hatására a németországi közhangulat egy csapásra megváltozott. A korábbi nagy német-török barátságot pedig az idegtépő feszültség váltotta fel. Az összecsapást elsősorban a törökök várják nagy izgalommal, a németek ugyanis biztosra veszik: ők a favoritok.

Összefonódások

A szerdai találkozó több szempontból is érdekes csemegének ígérkezik. A török válogatott ugyanis világversenyen mindössze egyetlen alkalommal találkozott Németországgal, és a sors fintora, hogy azt a meccset is éppen Svájcban játszották. Igaz, nem Bázelben, hanem Bernben. A negyvennégy éve lejátszott mérkőzést - amelyet az 1954-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőkörében rendeztek meg - a nyugatnémetek négy gólt lőve simán megnyerték. A helyzet azonban akkor teljesen más volt, ugyanis nem élt közel hárommillió török származású bevándorló Németországban.

Az összecsapást még pikánsabbá teszi, hogy az azóta eltelt több mint öt évtized során bevándorolt törökök miatt a két ország ezer szállal kötődik egymáshoz. A török keretben például két német állampolgárságú labdarúgó is szerepel, akik eredetileg is Németországban születtek. A sokoldalúságáról dicsért Hamit Altintop a nyugat-német Gelsenkirchenben, míg Hakan Balta Berlinben látta meg a napvilágot. Emellett számos török játékos játszik a német bajnokság csapataiban, és akadt olyan középpályás is, aki török származása ellenére inkább a német válogatottságot választotta. Ő volt Mehmet Scholl, a Bayern München korábbi klasszisa. Igaz, a törökök szerint Scholl - német édesapja miatt - már nem számított igazi bevándorlónak.

Életre-halálra

A szerda esti derbi kapcsán sok török tinédzser érzi úgy: egy esetleges török győzelem esetén revánsot vehetnek a származásuk miatt évek óta őket csúfoló német fiatalokon. "Ez reményt adna" - állítják többen, akik szerint a Nationalelf veresége esetén nem kellene leszegett fejjel járniuk.

Hasonló ellenérzések a németek körében is felszínre törtek. Noha lassan szinte a lakosság közel fele rendszeresen török kifőzdékbe jár, és ha spórolni akar, dönert vacsorázik, a németek egy része még három évtized után is megvetéssel néz a vallásuk miatt is eltérő török bevándórlókra. Élnek olyan előítéletek, hogy a törökök sokkal hajlamosabbak a bűnözésre, a másod- és harmadgenerációs fiatalok pedig a munkakerülésre.

A mérkőzést Berlin Kreuzberg nevű városnegyedének lakói várják a leginkább. A németek által olykor csak Kicsi Isztambulként csúfolt városrész éttermeibe és kocsmáiba ugyanis több tízezer török szurkolót várnak. A németek többsége azonban várhatóan a kijelölt szurkolói zónákban, óriáskivetítőn tekinti meg az összecsapást.

Forrás: Getty Images

Eddig megfértek egymás mellett

A felfokozott hangulatra való tekintettel a hatóságokat kiemelt készültségbe helyezték - közölte a német kormány szóvivője. A legtöbb rendőrt a berlini Brandenburgi kapu környékén kialakított szurkolói zónába vezénylik. A BBC helyszíni tudósítója szerint a németek többsége azonban úgy véli, hogy nem kell atrocitásoktól tartani a mérkőzés lefújását követően. Ezt erősítette meg Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, aki egy tévéinterjúban elmondta: minden biztonsági intézkedést megtettek annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges szurkolói rendbontásokat.

Az egyre nagyobb feszültség ellenére a török származású német fiatalok azt állítják: békésen várják a szerda estét. A berlini Kreuzberg egyik török étteremének tulajdonosa a BBC-nek elmondta: a németországi törökök számára minden bizonnyal ez lesz az évtized meccse, ám csendes tartózkodással veszik tudomásul, ha csapatuk esetleg vereséget szenvedne Bázelben.