Vágólapra másolva!
Az orosz duma előtt fekvő törvényjavaslatnak köszönhetően akár Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég egykori főrészvényese is kiszabadulhat. A javaslat ugyanis megrövidítené a büntetéseket, mert elfogadásával gyakorlatilag a vizsgálati fogság minden napját duplán számítanák be a büntetésbe. Hodorkovszkij több mint negyven hónapot töltött vizsgálati fogságban.
Vágólapra másolva!

Az orosz duma elé olyan törvényjavaslat került, amely mintegy 50 ezer elítélt, köztük Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt olajipari birodalom főrészvényesének kiszabadulását teheti lehetővé. A törvényjavaslat, amelyet Pavel Krasenyinnyikov, az illetékes parlamenti bizottság elnöke terjesztett elő, tulajdonképpen a vizsgálati fogságban töltött idő büntetésbe való beszámításán változtat azok esetében, akik nem különösen súlyos bűncselekményeket követtek el, akiket tíz évnél rövidebb időre és nem fegyházra vagy szigorított börtönre ítéltek. Konkrétan arról van szó, hogy a vizsgálati fogságban töltött idő minden napját duplán számítják majd.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap megkérdezte a javaslat szerzőjét: mivel a törvényjavaslatok sorsa sokszor a Kremltől, illetve a kormánytól is függ, vajon egyeztette-e indítványát velük? Krasenyinnyikov csupán annyit mondott erről, hogy sok egyeztetés előzte meg a javaslat előterjesztését, és reméli, hogy elfogadják indítványát. Noha Dmitrij Medvegyev elnök hivatalba lépése kapcsán sok szó esett egy esetleges amnesztiáról, javaslatának ilyesmihez nincs köze, és az amnesztiától eltérően az általa javasolt változtatás nem is egyszeri intézkedés lesz - mondta.

A bizottsági elnök szerint a törvény, ha elfogadják, visszamenőleges hatályú lesz, hiszen azok is élhetnek lehetőségeivel, akiknek az ügyében már megszületett az ítélet. Arra a kérdésre, hogy akkor Mihail Hodorkovszkij is kiszabadulhat-e, az indítványt tevő képviselő kijelentette: nem valaki számára csinálják a törvényeket. Ha az új jogszabály mások mellett Hodorkovszkijra is érvényes lesz, akkor ő is szabadulhat.

Hodorkovszkij sorsa azonban attól is függ, milyen ítéletet szabnak ki rá mostani, második ügyében, amelynek anyagát a csitai fogházban tanulmányozza. Ha esetleg felmentik, hamarosan szabadlábra kerülhet, ugyanis első ügyében nyolc évre ítélték. Ez 2011 októberében telne le, de 24 hónapot töltött vizsgálati fogságban, és jelenleg, második ügyében már 18 hónapja van vizsgálati fogságban. Vagyis a törvény elfogadása esetén már a jövő év második felében szabadlábra kerülhet. Második ügyében azonban, amelyben nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, 15 év, szigorított börtönben letöltendő szabadságvesztére is ítélhetik, s ebben az esetben nem vonatkozik rá a törvény.

Politológusok már többször felvetették: Hodorkovszkij körül szabadulása után minden bizonnyal szerveződés alakul ki mindazokból, akik nem értenek egyet a jelenlegi orosz vezetéssel. A törvényjavaslatot, a tervek szerint első olvasatban még a nyári szünet előtt napirendre tűzi a duma.