Megnyerte az egyszemélyes választást Mugabe

Vágólapra másolva!
Hajlandó tárgyalni az ellenzékkel Robert Mugabe, miután győztesnek kiáltotta ki magát a választáson, amelyen egyedül ő indult. A zimbabwei ellenzék vezetője vasárnapi nyilatkozatában nem zárta ki a hatalommegosztást Mugabe pártjával. Desmond Tutu dél-afrikai érsek ugyanakkor katonai beavatkozásra szólította fel a nemzetközi közösséget.
Vágólapra másolva!

Robert Mugabe zimbabwei elnök belegyezett abba, hogy az ország politikai válságának rendezése érdekében tárgyaljon az ellenzékkel - közölte a helyi sajtó vasárnap. Az állami tulajdonban lévő Sunday Mail azt írta: Mugabe az Afrikai Unió megfigyelő csoportja vezetőjének, Ahmed Tejan Kabbahnak kijelentette, hogy nyitott a katolikus püspökök által javasolt tárgyalásokra az ellenzékkel.

Az elnökválasztás második fordulójában a 84 éves államfő egyedüli jelöltként indult, mert ellenfele, Morgan Tsvangirait az ellenzéket ért folyamatos zaklatásokra hivatkozva visszalépett. A Zimbabwét 1980 óta irányító Mugabe a hivatalos közlés szerint 85 százalékos eredménnyel győzött. A hatodik elnöki ciklusát megkezdő Mugabét délután már be is iktatták hivatalába. A második fordulót a Nyugat bohózatnak minősítette, Raila Odinga kenyai kormányfő pedig úgy nyilatkozott: "ami Zimbabwében történik, az Afrika szégyene."

A kormány szóvivője ezzel egy időben bejelentette: Mugabe a megbékélés jegyében meghívta Tsvangirait az ünnepségre. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) vezére azonban elutasította a részvételt. Szerinte az egész beiktatás értelmetlen. Azt mondta: jelenlétével nem támogathat egy olyan szertartást, amit az egész világ elítélt, a zimbabwei lakosság pedig nem tekinti törvényesnek és nem támogatja azt.

Ugyanakkor Tsvangirai a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban azt mondta: "nem elképzelhetetlen" egy olyan kormányzati berendezkedés, amelyben ő a végrehajtó hatalommal bíró miniszterelnök, Robert Mugabe pedig protokolláris államfői szerepet töltene be.

Tsvangirai szerint a két rivális párt "rövid idejű együttéléséről" lenne szó, olyan átmeneti időszakra, amely alatt lehetőség nyílna egy új alkotmány kidolgozására és új választásokra. A politikus szerint az ellenzék mindig is azon a véleményen volt, hogy Mugabénak "magasabb erkölcsi alapokra kell helyezkednie annál, mint ahová lezüllött, mivel ő a köztársaság alapító elnöke, ő a nemzet alapító atyja, és ennek megfelelően kell viselkednie". Tsvangirai azt mondta: Mugabe "hivatalában akar meghalni", és képtelen elfogadni a hatalmi váltást.

Katonai beavatkozást sürgetnek

Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek ugyanakkor a BBC televíziónak adott, vasárnap sugárzott nyilatkozatában azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek akár erővel is közbe kellene lépnie. Tutu a BBC vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: "nagyon jó érveket lehet felhozni" amellett, hogy nemzetközi erő állítsa helyre a békét Zimbabwében. A dél-afrikai vallási méltóság nem először beszél így. A minap a Channel 4 brit kereskedelmi tévének is azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek joga van beavatkozni a zimbabwei válságba.

Eközben a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet arra kérte az Afrikai Unió egyiptomi csúcsértekezletének résztvevőit, hogy rendeljenek el szankciókat Robert Mugabe zimbabwei elnök kormánya ellen, s nyilvánítsák azt törvénytelennek a pénteki elnökválasztási komédia után. "Az Afrikai Unió azzal segíthet véget vetni a zimbabwei erőszaknak, hogy a lehető legkeményebben lép fel Robert Mugabe és kormánya ellen" - áll Georgette Gagnon, a New York-i központú emberjogi szervezet igazgatójának a közleményében.

A HRW szóvá tette azt is, hogy helyiek beszámolói szerint a választáson egyedül induló Mugabe hívei sorra járták a házakat, és megvertek olyanokat, akik nem tudták az ujjukon lévő festékkel bizonyítani, hogy részt vettek a voksoláson. Számos beszámoló szólt arról is, hogyan erővel és fenyegetéssel kényszerítették a választókat a részvételre az elnökválasztás második fordulója előtt és alatt.

Mugabe úgy lett az egyetlen induló pénteken, hogy vetélytársa, a március 29-i, első fordulóban győztes, de abszolút többséget nem szerző Morgan Tsvangirai a hívei elleni erőszak láttán visszalépett.

A zimbabwei elnökválasztás második fordulója nem volt "sem szabad, sem igazságos, sem hiteles" - mondták a Pánafrikai Parlamentnek (PAP), az Afrikai Unió konzultatív testületének a voksoláson részt vevő megfigyelői, s új szavazásra szólítottak fel. "Mihamarabb meg kell teremteni a feltételeket szabad, igazságos és hiteles választás megrendezéséhez" - hangsúlyozta hararei sajtóértekezletén Marwick Khumalo szváziföldi képviselő, az ötvenfős megfigyelői küldöttség vezetője, megállapítva, hogy "az országban a politikai légkör feszült, ellenséges és bizonytalan volt".

Raila Odinga kenyai kormányfő szerint az Afrikai Uniónak csapatokat kellene küldenie Zimbabwébe a válság megoldására. "Ami Zimbabwében történik, az Afrika szégyene a nemzetközi közösség szemében, és elítélendő" - jelentette ki Odinga a nyugat-kenyai Nyanza tartományban tett vasárnapi látogatásakor. "Ezért mondjuk, hogy az Afrikai Uniónak csapatokat kell küldenie Zimbabwébe. Eljött az idő az afrikai kontinens szilárd egységére a diktatúra felszámolása érdekében."

Kevid Rudd ausztrál miniszterelnök vasárnap Sydneyben újságírók előtt kijelentette, hogy "Mugabe úrnak semmi politikai legitimitása sincs". Mint mondta, "Ausztrália most tanulmányozza a zimbabwei rezsim tagjai elleni szankciók szigorítását". A szigetország pénzügyi szankciókat rótt Zimbabwére, megtiltotta a Mugabe-kormány tagjainak beutazását, felfüggesztette a nem emberiességi segélyeket, megtiltotta a fegyvereladásokat, és megszakította diplomáciai kapcsolatait a rezsimmel.