Füstriadót rendeltek el Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot rendeltek el Észak-Kaliforniában, mivel az utóbbi napok erdőtüzei miatt minden idők legmagasabb légszennyezettségi adatait mérték. Lemondtak több szabadtéri sportrendezvényt, Schwarzenegger kormányzó pedig azt kérte a kaliforniaiaktól, a közelgő nemzeti ünnepen ne használjanak petárdákat.
Vágólapra másolva!

Füst- és hamufelhők borították be Észak-Kalifornia több térségét az utóbbi napokban a villámlás okozta erdőtüzek miatt. George Bush elnök vasárnap szükséghelyzetet hirdetett - tudósított az Amerika Hangja rádió. Sok körzetben lemondták a szabadtéri sporteseményeket és rendezvényeket. A légszennyezettség miatt 31 éves története során először halasztották el a Nyugati Államok Állóképességi Futása 100 mérföldes erőpróbáját.

Kalifornia tűzoltói az utóbbi napokban erdőtüzek százaival küzdöttek, miután példátlanul sűrű villámlással járó viharok lobbantották lángra a növényzetet. A rendkívüli helyzetekért felelős állami hatóság közlése szerint a hét végén 17 ezer tűzoltó, 1500 locsoló kocsi és bulldózer, továbbá 80 helikopter és repülőgép igyekezett több mint ezer tüzet eloltani a Nevadától a Csendes-óceánig húzódó térségben.

A hivatalos statisztika szerint a lángok 47 épületet pusztítottak el és 85 ember megsérült. A hatóságok arra szólították fel a térség lakóit, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék a veszélyes füst belélegzését. A légszennyezettség szintje 2-10-szer magasabb az egészségesnek tekinthető levegő értékeihez képest. Némely körzetben - amelyek felett vastag ködként ül a korommal szennyezett levegő - minden idők legmagasabb szennyezettségi adatait mérték. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint sokan panaszkodnak szem- és torokirritációra, köhögésre.

Arnold Schwarzenegger kormányzó azt kérte a kaliforniaiaktól, hogy idén a július 4-i szövetségi ünnepre ne vegyenek petárdákat, és a helyi hatóságokat sürgette, fontolják meg az eladási tilalom elrendelését. Kalifornia állam egész területén a legmagasabb, vörös tűzveszélyességi riadó van érvényben. A hét végi szellő néhol megtisztította a füsttől a városokat, de az előrejelzések szerint újabb, nagy villámlásokkal járó viharok várhatók.