Egy kislány halálán feldühödve gyújtogattak Kínában

2008.06.29. 9:14

Súlyos zavargások robbantak ki egy délnyugat-kínai megyében. Feldühödött helybéliek ezrei rongálták meg a rendőrségi és kormányzati épületeket, mert azt gyanították, hogy a helyi hatóságok megpróbálják eltussolni egy kislány halálának körülményeit.

A kínai média vasárnap számolt be a Kujcsou tartomány egyik településén előző nap kitört zavargásokról, amelyek azután kezdődtek, hogy egy kislány holttestére bukkantak egy folyóban. A hír elterjedése után mintegy tízezren érkeztek a helyszínre, felgyújtották a helyi pártszervezet irodáját, és más hivatalokat is lángra lobbantottak. Közel húsz gépkocsi égett ki, beleértve rendőrautókat is. A rendbontók elvagdosták a tűzoltókocsik tömlőit, hogy ne tudják eloltani a lángokat.
   
A dühöngő tömeg az igazságot követelte a hatóságoktól a kislány haláláról. A hatóságok közlése szerint a kislány öngyilkosságot követett el, önmaga ugrott be a folyóban. A helybéliek viszont azt állítják, hogy a kislányt egy magas beosztású kormányilletékes unokaöccse ölte meg. Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség szerint csak vasárnap hajnalra tért vissza a nyugalom a településre, miután a tartomány közbiztonsági hivatalának a főnöke is a helyszínre érkezett, hogy helyreállítsa a rendet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK