Bilincshiány fenyegeti a brit rendőrséget

Vágólapra másolva!
Bilincshiány fenyegeti a brit rendőröket, miután a kapitányságok zömét e felszereléssel ellátó üzem hamarosan bezár. A hiány pótlására a rendőrség már az eBayen is tájékozódik.
Vágólapra másolva!

A Hiatt & Co. felszámolásával a szakma egy patinás, jóllehet nem folttalan múltú cége szűnik meg: a birminghami társaság a XVIII. század óta gyártja kéz- és lábbilincseit, és rabláncaiból annak idején rabszolga-kereskedők is vásároltak. Nemrégiben az is kiderült, hogy a guantánamói börtöntáborban is a cég termékeit használják.

A Hiattet bírálta már az Amnesty International emberi jogi szervezet is, amely szerint a vállalat foglyokat kínzó rezsimeknek is szállít.

A vállalat azonban - amely a Gripen harci repülőgépek kelet-európai értékesítésében is érdekelt brit hadiipari csoport, a BAE Systems tulajdona - két hét múlva végleg beszünteti tevékenységét.

A hétfői The Timesnak egy név nélkül idézett rendőrségi forrás azt mondta, hogy a cég megszűnése "máris gondot jelent", mert a Hiatt már nem vesz fel új megrendeléseket.

A rendőrség már arra is gondolt, hogy körülnéz az eBay internetes aukciós piacon bilincsügyben.

A BAE Systems mindazonáltal közölte, hogy a brit rendőrség bilincsellátásában "nem lehet fennakadás ... nem egyik pillanatról a másikra hozott döntésről van szó".