Bush hangját utánozva támadnak a demokraták

Vágólapra másolva!
Egy George Bush amerikai elnök hangját utánzó férfi szerepel a demokraták legújabb reklámjában, amellyel a republikánusok energiapolitikáját támadják. A hirdetés ugyan a törvényhozási választás kampányának része, az energia téma az elnökjelöltek küzdelmében is.
Vágólapra másolva!

"Itt W. beszél, meg akarom köszönni a nagy olaj-energiaprogramhoz nyújtott támogatásodat. Nagyra értékelem, hogy a nagy olajcégek adómentességére szavaztál. Persze a gázolaj gallonja már négy dolcsi felett van, és az olajcégek rekordnyereséget termelnek, de ami jó az olajosoknak, az jó Amerikának, ugye? Azt hiszem, ezért hívnak minket a Nagy Olajpártnak" (angolul Grand Oil Party, ami gúnyos utalás a G.O.P.-re, a Grand Old Party-ra, vagyis a republikánus párt nevére - a szerk.) - egy hangos nevetéssel végződik ez a szöveg, amelyet a demokrata párt rádióhirdetéseként fognak sugározni a hétvégén - számolt be a CNN.

A reklám arra a képzeletbeli szituációra épít, hogy George Bush elnök felhív republikánus kongresszusi képviselőket, és köszönetet mond nekik energiapolitikája támogatásáért. A hirdetés különlegessége, hogy egy Bush hangját utánzó férfi olvassa fel a szöveget. A demokrata párt 13 republikánus kongresszusi képviselőt céloz meg a reklámokkal.

November 4-én ugyanis nemcsak elnökválasztás lesz, hanem törvényhozási választásokat is tartanak az Egyesült Államokban. A 435 tagú képviselőház mindegyik helyéről szavaznak, a 100 tagú szenátusból pedig 35 helyről döntenek majd a választók. A demokraták abban bíznak, hogy megismétlik 2006-os győzelmüket, amikor többségbe kerültek a törvényhozás mindkét házában.

Az energia kérdése nemcsak a képviselő- és szenátorjelölteket foglalkoztatja, ez az egyik fő téma az elnökválasztási kampányban is. A rekordmagasságba szökő olajárak ugyanis éreztetik hatásukat az Egyesült Államokban is, és az üzemanyag drágulása aggasztja a választókat.

Nekik címezte javaslatát még tavasszal John McCain republikánus jelölt, aki kezdeményezte, hogy a nyárra töröljék az üzemanyagok adóját. A politikus szerint így lehetne enyhíteni a nyáron az átlagosnál többet autózó emberek terhein. A demokrata Barack Obama - sok közgazdásszal együtt - ellenezte ezt a javaslatot, mondván, hogy az ehhez hasonló korábbi lépések nem eredményeztek lényeges árcsökkenést, viszont az állam bevételei visszaestek, az olajcégek profitja pedig nőtt.

A két elnökjelölt programja abban egyezik, hogy mindketten az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését ígérik, és szorgalmazzák az alternatív energiaforrások fejlesztését. Energiapolitikájukban azonban vannak különbségek is jócskán. McCain például támogatja azt, hogy a part menti területeken engedélyezzék az olajfúrásokat, míg Obama ezt ellenzi. A republikánus jelölt barátságosabban viszonyul az olajcégekhez is, ellenzi ugyanis azt a demokrata elképzelést, hogy a vállalatok rendkívüli nyereségére különadót vessenek ki.