Hersch: Iráni vadászatra küldik az USA elitegységeit

Vágólapra másolva!
Emberrablásokra, bérgyilkosságokra, a kormány hatalmát aláásó titkosszolgálati akciókra készül Iránban az USA - állítja egy amerikai újságíró. Seymour Hersh szerint az amerikai kongresszus 400 milliárd dollárt hagyott jóvá az Irán elleni titkos akciókra, mivel George Bush elnök, és Dick Cheney alelnök sem akarja békén hagyni Teheránt nukleáris programja miatt. Hersh azt állítja ezek csak az előkészületek.
Vágólapra másolva!

"Jelentősen kiterjesztette" titkosszolgálati tevékenységét Iránban az amerikai kormány - állítja egy amerikai újságíró. A Pulitzer-díjas Seymour Hersh szerint az amerikai titkosszolgálat egységei iráni atomlétesítmények körül szaglásznak, és az iráni kormány pozícióit gyengítő akciókat terveznek. Hersh szerint tavaly óta folynak ilyen akciók, amelyeket 2008-ban terjesztettek ki jelentősen.

Elsősorban azzal kapott lökést az ügy, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyott 400 milliárd dollárt a titkos akciók finanszírozására. Ezekben amerikai különleges egységek és iráni emigránsok is részt vesznek - mondta Hersh a CNN késő esti talkshowjában. Az újságíró szerint George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök visszautasították azokat a titkosszolgálati jelentéseket, amelyek szerint Irán felhagyott az atombomba építésére irányuló titkolt erőfeszítéseivel. "Hiszik, hogy küldetésük hivatali idejük lejárta előtt bebiztosítani: Irán vagy abbahagyja fegyverprogramját, vagy megtámadják" - mondta Hersh az amerikai elnökről és az alelnökről.

Hersh, a New Yorker eheti számában megjelenő A csatatér előkészítése című írását katonai, kongresszusi és titkosszolgálati forrásainak információi alapján írta. A cikket sem a Fehér Ház, sem a CIA, sem az amerikai külügy nem kommentálta. "A CIA elvből nem kommentál titkos akciókra vonatkozó állításokat" - közölte a szervezet szóvivője. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő csak annyit mondott, "Mint általában (Hersh) negyedéves darabjait, ezt sem kívánjuk kommentálni". Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövet tagadta, hogy iraki területről támadnák Iránt - írja a CNN.

Hersh szerint Afganisztán felől is szivárognak be az amerikaiak Iránba. A nyomulás már most "mozgalmas eseményeket és káoszt okozott" - állítja. Ide sorolja kurd szeparatisták közelmúltbeli támadásait Irán északi részén, illetve egy shirázi mecset elleni támadást, amelyben 13 ember vesztette életét. Az akciók között - Hersh írása szerint, amelyből a brit Guardian is idéz - emberrablások és bérgyilkosságok is lesznek, támogatják majd a beludzsi és az arab szeparatistákat, az al-Kudsz kommandó - az iráni forradalmi gárda elitegységének - tagjaira vadásznak majd, hogy Irakba hurcolják őket kihallgatásra, illetve más "nagy értékű célpontokat" keresnek az amerikai titkos ügynökök.

Az újságíró szerint ugyanakkor az amerikai tábornokok és a védelmi miniszter hevesen ellenez egy esetleges nyílt támadást.

Az USA azt mondja, diplomáciai úton igyekszik elszigetelni Iránt, hogy ezzel bírja rá, tisztázza végre nukleáris terveit. Bush egy korábbi nyilatkoztában viszont azt is mondta, "minden lehetőségre" nyitottak az ügy megoldása érdekében. Irán szerint atomprogramja pusztán békés célokat szolgál, és vonakodik együttműködni az ENSZ Biztonsági Tanácsával, amely az urándúsítás leállítását követeli. Az ENSZ nukleáris felügyelői szerint Teherán kulcsfontosságú adatokat nem szolgáltat ki tevékenységével kapcsolatban, amelyekből kiderülhetne, vajon tényleg atomfegyvert fejleszt-e.

Már korábban is felröppentek olyan hírek, hogy a Bush-kormány légicsapásokat fontolgat iráni atomlétesítmények ellen, mielőtt távozna hivatalából jövő januárban. A hétvégén Mírfejszál Bekirzadeh iráni tábornok közölte, a hadsereg több mint 320 ezer sírt ás, hogy "őket megillető tisztelettel" hantolhassa el bármilyen inváziós erő katonáit.