Nyugaton bujkálhat Politkovszkaja gyilkosa

Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok szerint Nyugat-Európában van Anna Politkovszkaja újságíró feltételezett gyilkosa, Rusztam Mahmudov. A nyomozati bizottság vezetője szerint azt is tudják, pontosan hol bujkál. Politkovszkaja családja és lapja szerint nem elég az elkövetőt megtalálni, a felbujtókat is meg kellene nevezni.
Vágólapra másolva!

Anna Politkovszkaja orosz újságírónő gyilkosa külföldön van, és az illetékes orosz hatóságok tudják is, melyik nyugat-európai országban bujkál - jelentette be kedden Alekszandr Basztrikin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője Szentpéterváron, egy, a gyilkosságok felderítéséről rendezett német-orosz szemináriumon. Az ügyben a nyomozás ugyan lezárult, és többen őrizetben vannak, de annak a férfinak az ügyét, aki leadta a gyilkos lövéseket, külön eljárásban kezelik, mivel az illetőt még nem tudták elfogni.

Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című lap munkatársa többek között a csecsenföldi jogsértésekről szóló tényfeltáró cikkeivel szerzett nevet magának. 2006. október 7-én lőtték le annak a moszkvai háznak a kapualjában, ahol lakott. Az ügyet politikai gyilkosságnak tekintik.

A nyomozati bizottság június 18-án jelentette be, hogy az ügyben a nyomozás lezárult, és vádat emeltek Szergej Hadzsikurbanov, valamint Dzsabrail és Ibrahim Mahmudov ellen. Előzőleg az ügyben őrizetbe vett több gynúsítottat szabadlábra helyeztek, némelyek ellen meg is szüntették az eljárást. A tulajdonképpeni gyilkos, aki a lövéseket leadta, a nyomozás szerint a harmadik Mahmudov fivér, Rusztam.

Politkovszkaja családja és a Novaja Gazeta szerkesztősége folyamatosan hangsúlyozza, hogy mivel nyilvánvalóan bérgyilkosságról van szó, nem elég a végrehajtókat elítélni, hanem a bűncselekmény megrendelőit is le kell leplezni és felelősségre kell vonni.