Exhumáltathatják leszármazottaik az egykori román diktátor Nicolae Ceausescu és felesége sírját, miután egy bíróság úgy döntött, a védelmi minisztériumnak ki kell adnia a hivatalos papírokat arról, hol temették el az 1989-ben kivégzett vezetőket. A család arról szeretne megbizonyosodni, hogy valóban Ceausescuék nyugszanak a sírban.

Be kell bizonyítania a román védelmi minisztériumnak, hogy valóban abban a katonai temetőben hantolták el az 1989-ben kivégzett Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátort és nejét, ahol a köztudat szerint jelenleg nyugszik. Erről egy romániai bíróság határozott abban a perben, amit az egykori vezetők gyermekei indítottak a tárca ellen.

A keddi román sajtó ismerteti a bukaresti ítélőtábla jogerős döntését. Az elmarasztalja a román védelmi minisztériumot amiatt, hogy Ceausescuék leszármazottai számára nem igazolta hivatalos iratokkal, hol hantolták el a diktátor házaspárt. Ceausescu hozzátartozói ennek az iratnak a birtokában kérhetik a házaspár kihantolását a bukaresti temető vezetőségétől. Ők arról szeretnének meggyőződni, hogy valóban Ceausescuék nyugszanak a sírban.

A családot képviselő ügyvéd emlékeztetett, hogy korábban a bukaresti temetőket gondozó hivatal azzal az indoklással utasította el az exhumálásra vonatkozó kérésüket, hogy nincs a birtokában olyan irat, amely bizonyítaná, valóban Nicolae és Elena Ceausescu nyugszik a vitatott sírban.

A hozzátartozók abban reménykednek, hogy a minisztériumtól kapott igazolással a temetőket gondozó hivatal eleget tesz majd kérésüknek. A perben a védelmi tárca végig kitartott álláspontja mellett, miszerint a házaspár kivégzésben és temetésében a minisztérium nem vett részt, így nem rendelkezik semmilyen erre vonatkozó hivatalos irattal.

A rögtönítélő bíróság által 1989-ben kivégzett vezetők iránti népharag oly nagy volt, hogy a hatóságok évekig titokban tartották Ceausescuék nyughelyét. A halálukról döntő személyek azt is el akarták kerülni, hogy a házaspár szimpatizánsai számára esetleg zarándokhellyé váljon a sírhely.

A temetésről készült felvételek és az akkori eseményekben részt vett személyek vallomásai alapján Ceausescu hozzátartozói azonosítottak egy sírt, és utólag a néhai diktátorok neve is felkerült a nyughelyet jelölő keresztre. A leszármazottak azonban minden kétséget kizárva akarnak meggyőződni az elhantolás valós helyszínéről.