Géppel segített halálba egy nőt a volt német szenátor

Vágólapra másolva!
Méreginjekciót beadó szerkezettel kíván segíteni a halálra vágyóknak egy volt hamburgi szenátor, aki a múlt hétvégén közreműködött egy idős nő öngyilkosságában. Az ügyészség szerint nem büntethető. A politikus bejelentette, kész újra segédkezni mások öngyilkosságában, de lehet, hogy azért már pénzt kér.
Vágólapra másolva!

Saját tervezésű öngyilkosság-automatával segített a halálba a múlt hét végén egy 79 éves würzburgi asszonyt Roger Kusch német ügyvéd, korábbi kereszténydemokrata politikus. Ezt maga a volt hamburgi szenátor jelentette be, akinek ráadásul nem kell felelősségre vonástól tartania, mivel a würzburgi ügyészség szerint a nő öngyilkosságot követett el, az idegenkezűség kizárt.

A sajtótájékoztatón Kusch bemutatott egy videót, amelyen az idős, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő asszony elmondta, az interneten olvasott a mérget beinjekciózó készülékről, amelynek segítségével megölheti magát. A fecskendőbe a volt szenátor halálos gyógyszerkoktélt töltött, de a gombot a páciens nyomta meg, vagyis öngyilkos lett.

Bár Kusch ellen nem folyik büntetőeljárás, tette hatalmas vitát váltott ki, különösen azután, hogy az ügyvéd bejelentette, kész újra a halálba segíteni embereket, és még azt sem zárta ki, hogy legközelebb díjazást kér szolgáltatásaiért. A kormányzó CDU képviselői azt követelik, hogy legyen büntethető a szervezett halálba segítést, míg Joachim Stünker, a nagykoalícióban kormányzó szocialista párt, az SPD jogi szakértője szerint Kusch már a jelenlegi törvények szerint is büntethető lenne.

Az 54 éves Roger Kusch 2001-től volt Hamburg szenátora, vagyis a városállam kormányának tagja. Nagy feltűnést keltett 2003-ban, amikor nyilvánosan vállalta, hogy homoszexuális. Kusch már szenátorként is szorgalmazta az aktív eutanázia legalizálását, majd miután Ole von Beust, hamburgi első polgármester 2006-ban menesztette hivatalából, megalakította a Dr. Kusch Halálbasegítő Egyesületét.

Kusch kilépett a CDU-ból és saját pártot alapított, de szélsőjobboldali eszméket valló, az osztrák Jörg Haiderrel is kapcsolatot tartó csoportosulása idén februárban mindössze fél százalékot szerzett a választásokon. A halálba segítés nyilvánosságra kerülése után a hamburgi városházán azon gondolkodnak, hogy megvonják tőle a volt szenátoroknak járó nyugdíjat.