Augusztusig tüntet az örmény ellenzék

Vágólapra másolva!
Az örmény ellenzék mintegy 50 ezer támogatója vonult fel péntek este Jerevánban, a márciusi zavargások nyomán bebörtönzött politikusok kiszabadítását követelve. Vezetőjük közölte: augusztus 1-jéig naponta fognak tüntetni.
Vágólapra másolva!

"A mai naptól kezdve folyamatos ülősztrájkot kezdünk, s a tiltakozás 28 napon át fog tartani - jelentette ki Levon Zurabján, az ellenzéki Pánörmény Nemzeti Mozgalom egyik vezetője a felvonulás előtt tartott, mintegy 30 ezres engedély nélküli nagygyűlésen. - Nincs jogunk hazamenni, amíg a barátaink nem szabadulnak ki a börtönökből. Az akciót az augusztus 1-jei nagygyűlésünkig folytatjuk, amely az eddigiekkel ellentétben meghatározó jelentőségű lesz, s amelyen a nép kinyilvánítja majd akaratát."

A Jereván központjába - a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat épülete felé - induló felvonulást Levon Zurabján csak a nagygyűlés végén hirdette meg, tekintettel arra, hogy a márciusi zavargások óta Örményországban tilos minden utcai tüntetés. A résztvevőket a szónok a rend megőrzésére és a rendfenntartó erőkkel való együttműködésre szólította fel, óva intette őket attól, hogy felüljenek a provokációknak.

A rendőrség reggel óta jelentős erőkkel készült a nagygyűlésre.

A belpolitikai helyzet igen feszült Örményországban, mivel a Szerzs Szargszján által megnyert február 19-i elnökválasztás eredményét az ellenzék elutasította, s több tízezres tüntetései - a rendőrség erőszakos fellépése nyomán - halálos áldozatokat is követelő utcai zavargásokká fajultak. A hatóságok ekkor több ellenzéki politikust is letartóztattak - néhányukat "hatalomátvétel kísérletének gyanújával" -, ami miatt az Európa Tanács és Washington is figyelmeztetésben részesítette a Örményország Köztársasági Pártja (NHK) által vezetett jereváni kormányt.

A 11 békés tüntetést követő márciusi zavargások miatt Szargszján "elvakultsággal" vádolta az ellenzéket, s leszögezte, hogy a szervezőknek felelniük kell tettükért.