Gyereket szült egy transzszexuális férfi

Vágólapra másolva!
Egészséges gyereknek adott életet egy transzszexuális férfi az Egyesült Államokban. A nemváltó műtét során a méhét nem távolították el, így tudta kihordani a terhességet.
Vágólapra másolva!

Kislánynak adott életet egy amerikai transzszexuális férfi, aki nőnek született, de később részlegesen férfivá operáltatta át magát - jelentette csütörtökön az ABC amerikai televízió. A 34 éves Thomas Beatie művi megtermékenyítés révén lett terhes. Ő és a baba jól vannak, a gyerek az Oregon állambeli Bend kórházában jött világra természetes szüléssel - közölte a kórház illetékese.

A férfi tíz éve él házasságban egy asszonnyal, Nancyvel. A házaspár eredetileg másként tervezte a gyerekvállalást, de minthogy Nancy műtét miatt nem szülhet, csak ez a lehetőség maradt számukra. "Én leszek a lányom apja, Nancy pedig az anyja. Ez egy szabályos család" - mondta Beatie. Amikor férfivá operáltatta át magát, csak a melleit távolították el, és tesztoszteron férfihormonnal kezelték, de petefészkét és méhét nem érintették. Emiatt képessé vált a gyermek kihordására és megszülésére. Azt nyilatkozta: az anyaság nem változtatta meg identitását, továbbra is férfinak érzi magát.

A terhességhez fel kellett hagynia a nyolc éve zajló tesztoszteronterápiával, amely női ciklusát elnyomta. A terápia befejezése után négy hónappal újraindult a menstruációja, majd sikerült a teherbeesés. A lelki traumákat nehezen viselte. Gondot okozott megfelelő orvost találni, diszkrimináció sújtotta, gúnyolódtak rajta.

Beatie-nek ez volt a második terhessége. Első ízben ráadásul hármasikrekkel volt terhes, de életveszélyes helyzetbe került, és végül elveszítette magzatait. A mostani terhessége azonban komplikációmentes volt.

Beatie nem az első transzszexuális férfi, aki terhes lett, ám ő az első, akiről fotó is megjelent, amelyen jól látható, amint a férfiküllemű, rövid szakállt viselő személy gyereket hord a hasában. Ügyét nagy terjedelemben tárgyalta a világsajtó. Lisa Masterson, a Cedars-Sinai kórház szülésznője korábban elmondta: az ilyen terhességek különleges egészségi kockázatokat jelentenek. A legfontosabb, hogy egyáltalán nem szabad tesztoszteront szedni. "Ez férfi jellegzetességeket kölcsönözne a lánycsecsemőnek" - mutatott rá a szülész.

Beatie Hawai szigetén nőtt fel. Eredeti neve Tracy Lagondin. Kislányként cserkész volt, később modellként is dolgozott, sőt indult egy szépségversenyen is.