Aláírták a cseh-amerikai radarszerződést

Vágólapra másolva!
Aláírták a cseh-amerikai radarszerződést, amely szerint az amerikai rakétapajzs új, közép-európai elemeként az USA radarállomást létesítene Csehországban. A két ország külügyminisztere arról is megállapodott, hogy cseh cégek bekapcsolódhatnának amerikai fejlesztési munkákba. Közben több szervezet is tüntetett Prágában a radarállomás felállítása ellen. A csehek többsége nem ért egyet a radar telepítésével.
Vágólapra másolva!

Amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést írt alá kedden délután Prágában Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A két tárcavezető egy tudományos és ipari együttműködési megállapodást is aláírt, amely lehetővé teszi a cseh cégeknek, hogy bekapcsolódjanak az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztésébe és általában az amerikai katonai fejlesztési projektekbe. Később aláírnak egy kiegészítő megállapodás is, amely az amerikai katonák csehországi tartózkodását szabályozza majd.

A radarállomás része lenne az amerikai rakétapajzs új, közép-európai elemének, amelyhez rakétatámaszpont is csatlakozna. Ennek állomáshelyeként Lengyelország, újabban pedig Litvánia jön szóba. "A szerződős közös akaratunk kifejezése a szabad világ megvédésére. Azok a ballisztikus rakéták, amelyek ellen a rakétapajzs nemcsak Csehországot, de a többi NATO-szövetségest is megvédené, egyáltalán nem a képzelet szülöttei" - jelentette ki Rice

Condoleezza Rice prágai látogatása alatt a radartelepítés ellenzői tüntetéseket tartottak. A Greenpeace mozgalom aktivistái tiltakozásuk jeléül már kora reggel egy hatalmas, áthúzott rakétát ábrázoló plakátot szereltek fel az egész belvárosból jól látható Moldva-parti Letná dombon, ahol az ötvenes években a Sztálin szobor állt. "Az amerikai radarállomás Csehországot a nemzetközi terroristák céltáblájává teszi. Ezért határozottan ellenezzük az amerikai katonai berendezés Csehországba telepítését" - mondta a Greenpeace szóvivője.

A radarállomást leghatározottabban ellenző, Nemet a támaszpontokra elnevezésű pacifista mozgalom este hatra nagygyűlést hívott össze a Vencel térre, ahonnan a résztvevők az amerikai nagykövetség elé vonulnak, ahol éppen ünnepi fogadás lesz. "Szeretnénk, hogy vacsora közben meghallják: a cseh lakosság 70 százaléka nem ért egyet a radarállomással" - nyilatkozta újságíróknak Jan Tamás, a mozgalom egyik irányítója.

Az amerikai radarállomást jelenleg nemcsak a cseh lakosság többsége utasítja el, de a parlamentben sincs meg az elfogadáshoz szükséges többség. A szociáldemokrata-kommunista ellenzéken kívül ugyanis a koalíciós zöldek képviselőinek többsége is elutasítja az amerikai radar csehországi telepítését.