Anyázva védik tárcájukat Clintontól az Obama-hívek

Vágólapra másolva!
Hiába kérte híveit Barack Obama demokrata elnökjelölt, hogy segítsék ki anyagi gondokkal küszködő egykori riválisát, Hillary Clintont, egyelőre kevés adomány érkezett. Sokan trágár hangvételű levélben utasították vissza, hogy pénzt küldjenek az egykori first ladynek. Pedig a demokratáknak ki kell békíteniük az előválasztási küzdelem által megosztott szimpatizánsaikat.
Vágólapra másolva!

"A benzin ára az egekben, a piacokon zűrzavar uralkodik, a gyerekem tandíját is be kell fizetni hamarosan. Úgyhogy most nem az a legfontosabb számomra, hogy olyan politikusoknak írjak csekkeket, akiket nem kedvelek" - ez egyike azoknak az elutasító leveleknek, amelyek válaszként érkeztek Barack Obama demokrata elnökjelölt felhívására. Obama arra kérte támogatóit, hogy küldjenek adományokat az előválasztási kampányt súlyos adóssággal lezáró Hillary Clinton számára.

Az egykori first lady június elején ismerte el, hogy vereséget szenvedett Barack Obamától a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, kampányát azonban hivatalosan akkor sem zárta le, mert rendezni akarja 23 millió dolláros tartozását. A pénz közel fele, 11 millió saját vagyonából származik, a maradék 12 millió viszont beszállítók felé fennálló adósság.

A Clinton-stáb elvárja Obamától, hogy segítsen a visszafizetésben, és az illinois-i szenátor meg is kérte főbb támogatóit, hogy küldjenek adományokat egykori riválisának. A New York Times szerdai cikkéből azonban kiderül, hogy ez a kérés süket fülekre talált. Eddig mindössze kevesebb mint 100 ezer dollár gyűlt össze, bár a felajánlások ennél többről szólnak - mondta Clinton stábjának egyik tagja a lapnak, amely szerint sok Obama-támogató trágár e-mailekben utasította vissza, hogy adományaival segítse az egykori first ladyt.

Az illinois-i szenátor szimpatizánsai azért nem akarnak pénzt küldeni Clintonnak, mert szerintük adósságai nagy részét akkor halmozta fel, amikor már nem volt matematikai esélye arra, hogy elnyerje az elnökjelöltséget. Dühíti őket az is, hogy az előválasztási kampány hangneme meglehetősen kemény volt, az egykori first lady nem kímélte Obamát: az elnöki posztra alkalmatlannak, tapasztalatlannak nevezte. A támogatókat az is visszatartja a tömeges adományozástól, hogy az adósság jelentős része Mark Pennt, a Clinton stáb fő stratégáját (és tanácsadó cégét) illeti, akit felelősnek tartanak az Obama elleni negatív üzenetekért - írja a New York Times.

Clinton környezetében viszont úgy érzik, hogy Obama nem tesz meg mindent azért, hogy riválisát megmentse szorult helyzetéből. Az illinois-i szenátor ugyanis arra nem volt hajlandó, hogy a kampányát kisebb összegekkel támogató adományozókat is megkérje az egykori first lady kisegítésére. Márpedig Obama épp azért volt meglepően sikeres, mert az internetet kihasználva, sok olyan támogatót gyűjtött maga köré, akik kisebb összegeket - 50-100 dollárt - adományoztak neki többször is.

Obama és Clinton most azon dolgozik, hogy idilli képet sugározzanak a demokrata egységről. Június végén egy szimbolikus nevű városban, a New Hampshire állambeli Unityben (magyarul egységet jelent) együtt jelentek meg egy rendezvényen, és terveznek más hasonló eseményeket is. Az anyagi ügyek körüli viták is jelzik azonban, hogy még sok tennivalójuk van, ha valóban el akarják érni, hogy az előválasztások során rendkívül megosztottá vált demokrata tábor felsorakozzon Obama mögött a november elején esedékes elnökválasztáson.